

UND Yönetim Kurulu Toplantısı, 16 Mayıs’ta Gaziantep’te bölge nakliyecilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda sınır kapılarındaki yoğunluklar, vize süreçleri, transit geçişler, Körfez taşımaları, sürücü sorunu ve sektörün geleceğine ilişkin önemli başlıklar ele alındı.
UND Yönetim Kurulu Toplantısı, Tırsan sponsorluğunda 16 Mayıs’ta Gaziantep’te gerçekleştirildi. Toplantıya UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, UND İkinci Başkanı Ergün Bilen ile Başkan Yardımcıları Ahmet Şahade, Kemal Gül, Mehmet Ramiz Kılınç, Muhittin Ocak, Rıdvan Arıç, Haşmet Karasu, Kerem İmrak ile yönetim kurulu üyeleri ve bölge nakliyecileri katıldı.

Körfez hattında Gaziantep vurgusu
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şerafettin Aras, Gaziantep’in üretim ve lojistik açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, özellikle Körfez hattında bölgenin stratejik öneminin giderek arttığını söyledi.
Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen temaslarda Gaziantep çıkışlı taşımaların hızlandırılması konusunda önemli görüşmeler yapıldığını ifade eden Aras, “Gaziantep’ten çıkan bir aracın 3,5-4 gün içerisinde Körfez ülkelerine ulaşmasını istiyorlar. Özellikle gıda ürünlerinde ciddi bir ihtiyaç ve talep var. Gaziantep bu noktada yalnızca Türkiye için değil, Körfez hattı için de önemli bir lojistik merkez haline geliyor” dedi.
Körfez ülkelerinin özellikle gıda lojistiğine büyük önem verdiğini belirten Aras, bölge nakliyecileri için yeni fırsatların oluşacağını ifade ederek, “Bu bölgedeki firmalar önümüzdeki dönemde çok daha güçlü iş hacimlerine ulaşacak. Gaziantep lojistikte yeni dönemin merkezlerinden biri olacak” diye konuştu.

Vize ve transit süreçleri gündemdeydi
Toplantıda Suudi Arabistan vize süreçleri ve transit geçişler konusunda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Aras, yapılan görüşmeler sonucunda vize süreçlerinin hızlandırılması yönünde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, taşımacıların yaşadığı sorunların çözümü için UND’nin yoğun şekilde çalıştığını söyledi.
Lojistik sektörünün tüm sektörlerin taşıyıcı gücü olduğunu vurgulayan Aras, “Üretim varsa taşıma vardır. İhracat varsa lojistik vardır. Bugün sanayicinin de ihracatçının da yaşadığı her sorun dönüp dolaşıp lojistik sektörünün sorunu oluyor” ifadelerini kullandı.
“Dünya değişiyor, sektör de değişmek zorunda”
Dünyada ticaret dengelerinin değiştiğini belirten Aras, yeni ticaret koridorlarının oluştuğunu ve lojistik sektörünün bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. Dijitalleşme ve yapay zekâ süreçlerinin iş yapış modellerini değiştirdiğine dikkat çeken Aras, sektörün daha profesyonel, daha hızlı ve daha planlı hareket etmek zorunda olduğunu vurguladı.
Pandemi sonrası dönemde yaşanan kontrolsüz araç yatırımlarına da değinen Aras, sektör temsilcilerine bilinçli yatırım çağrısında bulundu.

“Mücadeleden geri adım atmadık”
Sektörün yaşadığı tüm sorunların farkında olduklarını belirten Aras, UND yönetiminin çözüm için yoğun mücadele verdiğini ifade etti.
Aras, “Bütün sorunları biliyorum. Allah şahittir ki hepsiyle mücadele ettik. Çözdüğümüz sorunlar oldu, çözemediğimiz sorunlar oldu ama mücadeleden hiçbir zaman geri adım atmadık. Bıkmayacağız, usanmayacağız, gideceğiz, bakanlara anlatacağız, milletvekillerine anlatacağız, meclise gideceğiz. Sorunlarımızı çözmek için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Eğitim ve insan kaynağı projeleri anlatıldı
Toplantıda UND’nin eğitim faaliyetleri ve Kadın TIR Sürücü Akademisi projesi de gündeme geldi. Aras, sürücü açığını kapatmak amacıyla kadın ve genç sürücülerin sektöre kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Kadın sürücü projesinin Avrupa’da da dikkat çektiğini söyleyen Aras, sektörün insan kaynağını güçlendirecek yeni projelerin devam edeceğini belirtti.

Bölge sorunları masaya yatırıldı
Toplantının devamında bölge nakliyecileri söz alarak Suriye-Ürdün hattındaki yoğunluklar, İran ve Gürcistan geçişleri, Dilucu ve Alican sınır kapılarındaki beklemeler, Bulgaristan’daki uygulamalar ve transit taşımacılıkta yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini UND yönetimine aktardı.
Bölge çalışma gruplarından gelen gündem maddeleri de toplantıda değerlendirilirken, sınır kapılarındaki yoğunluklar, transit geçiş süreçleri ve uluslararası taşımacılıkta yaşanan operasyonel sorunlar hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu.
Ardından UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, İcra Kurulu faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirerek, bir önceki toplantıda alınan kararlar doğrultusunda yürütülen çalışmalar ve gerçekleşen faaliyetler hakkında yönetim kurulu üyeleri ile bölge nakliyecilerine bilgi verdi.