UND, Pakistan Heyetinden Güney İpekyolunun Canlandırılması İçin Destek İstedi! - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /UND, PAKİSTAN HEYETİNDEN GÜNEY İPEKYOLUNUN CANLANDIRILMASI İÇİN DESTEK İSTEDİ!
UND, PAKİSTAN HEYETİNDEN GÜNEY İPEKYOLUNUN CANLANDIRILMASI İÇİN DESTEK İSTEDİ!
A+A-


Pakistan Ticaret Bakanlığı’nın Amerika Birleşik Devletleri (A.B.D.) Ticaret Bakanlığı’na Pakistan TIR Sözleşmesine taraf olması sonucunda uygulamanın başlamasına ilişkin sürece hazırlanmak amacıyla yaptığı işbirliği müracaatı kapsamında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Pakistan Ticaret Bakanlığı, Pakistan Gümrük ve Ulaştırma Bakanlıkları, Pakistan Kefil Kuruluşu PNC-ICC yetkililerinden oluşan heyet TIR sistemi uygulamasına ilişkin bilgi edinme ziyareti gerçekleştirdi.
 
Pakistan Heyetine sunum gerçekleştiren kurumlardan biri olan UND, ülkemizde uluslararası karayolu taşımacılığı sektörü hususunda bilgilendirmeyi içeren bir sunumda bulundu.

Türkiye’de karayolu taşımacılığı sektörü, Derneğimiz faaliyetleri, taşımacılık mevzuatlarının ve taşıma istatistiklerinin detaylı bir şekilde Pakistan Heyetine aktarıldığı sunumumuzda, Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret ve taşımacılık konusunda da Türk taşımacılarının talepleri ve gözlemleri Pakistan Heyetine aktarıldı.


 

UND heyeti, Türk sürücülerine eskiden Pakistan sınırında vize verilirken, bu hakkın kaldırılması ve vize sürecinin daha da zorlaşmasının ülkelerimiz arasındaki ticareti olumsuz etkilediğini belirtirken, Pakistan Heyetinden destek talep etti.
 
Pakistan Heyeti, benzer vize uygulamalarının Türk Makamlarınca Pakistan vatandaşlarına uygulandığı, ticaret için vize konusunda ortak çalışmaların gerekli olduğunu belirtse de,
 
Pakistan’ın TIR sistemine girmesi sebebiyle, TIR Karnesi kullanan araçlarımızın sürücülerine özel vize verilmesi yönünde çalışmalara Pakistan Heyetince başlanacağı ve takipçisi olunacağına dair UND’ye söz verdi.




UND, Türkiye ve Pakistan arasında temel taşıma modunun gemi olduğunu belirtirken, gemi ulaşım süresinin 30 günü aşması sebebi ile ihracatçılarımıza karayolu taşımacılığı alternatifinin sunulmasının şart olduğunu belirterek Pakistan Heyetinden konuya ilişkin destek istedi.
 
UND’nin konuya vurgusu Pakistan Heyetince ilgiyle karşılanırken, Heyetler arasında gerçekleştirilen istişarelerde Türkiye – İran – Pakistan güzergahında gümrüklerde tüm iyileşmelerin sağlanması durumunda 30 günü aşan ulaşım süresinin 8 güne düşebilmesinin ticaretin artması için büyük bir şans olarak nitelendirildi.

 

İpekyolu güzergahının iyileştirilmesi ve ülkelerimiz arasında transit güzergahların geliştirilmesi yönünde ortak girişimlerin ve toplantıların devam etmesi hususunda Heyetlerce mutabık kalındı.
 
Söz konusu toplantıya Derneğimiz adına İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper ÖZEL ve İcra Kurulu Üyesi Alpdoğan KAHRAMAN katılım sağlamıştır.