UND, Kota ve Vize Sorunlarını Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED ile Birlikte Brüksel'e Taşıdı - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /UND, KOTA VE VİZE SORUNLARINI TÜRK GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONFEDERASYONU TÜRKONFED İLE BİRLİKTE BRÜKSEL'E TAŞIDI
UND, KOTA VE VİZE SORUNLARINI TÜRK GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONFEDERASYONU TÜRKONFED İLE BİRLİKTE BRÜKSEL'E TAŞIDI
A+A-


Türkiye'den 24 federasyon ve 186 dernek üzerinden ülkemizin enerji dışı dış ticaretinin % 83'ünü gerçekleştiren 40 bine yakın şirketi temsil eden, gönüllülük esasına göre kurulmuş, bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu niteliğindeki Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 29 Şubat - 3 Mart 2016 tarihlerinde  AB'nin kalbi Brüksel'e bir çıkarma gerçekleştirdi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu başkanlığındaki ve Başkan yardımcıları Ali Avcı, Süleyman Sönmez, Hasan Kamil Hayali, Ali Tekin Çelik ile Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Küçükkurt ile TÜRKONFED AB Komisyonu Üyesi Selahattin Balkan ve Sekreterya adına Genel Sekreter Arda Batu, Genel Sekreter Yardımcısı Betül Çelikkaleli ve Brüksel Temsilcisi Dilek Aydın’dan oluşan TÜRKONFED  Heyetine, Konfederasyon'un Marmara Bölgesini temsilen ve sektörel üyesi olarak UND de katıldı.

29 Şubat’ta başlayan Brüksel temasları kapsamında Türkiye-AB ilişkileri, çok yönlü olarak masaya yatırıldı. 

UND adına İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl’ün katıldığı heyet, Brüksel’de ilk görüşmesini AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel ile gerçekleştirdi. Yenel, Türkiye-AB ilişkilerinde son durum hakkında değerlendirmelerde bulunurken, özellikle büyüyen mülteci sorununun iki tarafı son dönemde iyice yakınlaştırdığı, Türk vatandaşlarına vize serbestisi gibi konularda bu yıl sonuna kadar olumlu gelişmelerin beklendiği, ancak Türkiye tarafında da bazı konularda iyileştirmelerin beklendiği bilgilerini verdi. Görüşmede, UND, kota mücadelesinde kaydedilen gelişmeleri aktardı ve AB’nin “transit serbestisi” kuralını 162 ülke için uygulatmaya hazırlanan DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nı onaylayarak bu konuya destek verdiğini hatırlattı ve kota meselesinin bu platformda takip edilmesinin önemini vurguladı.



İkinci görüşme, TÜSİAD’ın Uluslararası Koordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası ile gerçekleşirken; AB-Türkiye ilişkilerinde son duruma dair karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. UND, Brüksel’de gerçekleştirmeyi planladığı etkinlikler ve kota sorununun AB gündemine tutulması için TÜSİAD ve TÜRKONFED’in somut desteğini talep etti.

İlk günün temasları, TÜRKONFED’in de üyesi olduğu, 34 Avrupa ülkesinden 70 üye kuruluş üzerinden 12 milyondan fazla şirketi temsil eden Avrupa’nın en büyük KOBİ birliği UEAPME merkezine gerçekleştirilen ziyaret ile sonlandı. UEAPME Genel Sekreteri Peter Faross, Dışişleri Direktörü Luc Hendrickx ve Ulaştırma Sektörü Politikaları Sorumlusu Patrizia Di Mauro ile gerçekleşen görüşmede TÜRKONFED çalışmaları hakkında bilgi veren TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi müzakereleri ve TTIP müzakereleri başta olmak üzere AB uyum sürecini KOBİ perspektifinden ele aldı. Türkiye-AB Gümrük Birliği Müzakerelerinin ekonomik büyüme ve istihdam yaratımı için anahtar olan KOBİ’lerin özel ihtiyaç ve beklentilerini ele alan bir “KOBİ başlığı” içermesi ve her başlıkta KOBİ etki analizlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren heyet,  daha yakın işbirliği olanaklarının incelenmesini kararlaştırdı.



KOBİ’lerin, % 2’lik büyüme hızını artırmakta zorlanan AB’nin geleceği için kilit önemde olduğunu belirten UEAPME Genel Sekreteri, yeni dönemde çok daha yakın temasta olmaya öncelik verdikleri Avrupa Komisyonu’na Kasım ayına kadar sunmaya hazırlandıkları Avrupa KOBİ Eylem Planı önerisinde “sınır ötesi hizmet sunumundaki engeller ve çözümleri (hizmet pasaportu vb), yeni KDV düzenlemeleri, yerel banka insiyatifi” gibi konularda öneriler sunmaya ve yıl sonuna kadar Komisyon ile birlikte, Avrupa çapında bir KOBİ Konferansı organize etmeye hazırlandıklarını söyledi. UND’nin, Türkiye-AB ticaretine zarar veren karayou kotaları sorunu hakkındaki raporlarını takdim ettiği Faross, Türkiye’deki KOBİ’lerin meseleleri ile ilgili olarak TÜRKONFED üyelerini, KOBİ Eylem Planına öneri sunmaya davet etti.



Brüksel temaslarının 2. gününde TÜRKONFED Heyeti, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Hahn ile yaptığı görüşmede, Türkiye-AB ticaretinin 3,5 milyar EUR eksilmesine yol açan karayolu kotalarının 2017 başlarında başlatılması beklenen Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi  müzakereleri öncesinde çözüme ulaştırılabileceği bir Transit Anlaşması ile ilgili UND talebini de dile getirdi.

1 Mart temasları, CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç ile gerçekleşen “Türk Kahvesi Sohbeti” ile devam etti. CHP’nin Brüksel yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Sevinç, Türkiye kökenli meslek örgütleri için “Avrupalı bir partner olarak AB’nin geleceğine katkı sunma” perspektifi ile çıkar temelli pozisyon yaklaşımını benimsemelerinin önemine dikkat çekerken, iş dünyasının başarısının bağımsız işleyen kurumlar ve ilerici demokrasi kültürü ile doğrudan bağlantılı olduğunu paylaştı. Kader Sevinç, UND’nin yürüttüğü kota mücadelesini de yakından takip ettiğini ve son derece başarılı bulduğu bu çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.



İkinci gün temaslarının son adresi,  Avrupa Parlamentosu (AP) Üyeleri ve Friends of Turkey (Türkiye’nin Dostları) Grubu Eş Başkanları İsmail Ertuğ ve Artis Pabriks oldu. Türkiye-AB ilişkilerinin Avrupa Parlamentosu açısından değerlendirildiği ve AP gündemi hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulan görüşmede UND, Avrupa Parlamentosu tarafından Kasım ayında onaylanan DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması ve Türkiye-AB Taşımacılık Anlaşmasının Etki Analizi ile ilgili bilgi vererek Parlamenterlerden AB ekonomisinin gelişimini engelleyen ve her iki tarafın üretici ve ticaret erbabını etkileyen  taşıma kotaları sorununun çözümü için destek istedi.  Almanya adına milletvekili olan ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’nda Ulaştırma Komitesi üyesi de olan İsmail Ertuğ, Türk tarafınca gündeme getirilen karayolu kotaları meselesini yakından izlediklerini ve bu konuda Türkiye’deki hükümet temsilcileri ile temasta olduklarını aktardı ve Almanya’da Türkiye ile ticaret yapan iş dünyası temsilcileri ile yakın etkileşim ve süreklilik içinde yürütülecek çalışmaların faydalarına dikkat çekti.  Görüşmeye katılan Friends of Turkey Genel Sekreteri Laura Batalla Adam ise, taşıma kotaları konusunda Avrupa Parlamentosu’na sunulacak bir soru önergesi çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini  paylaştı.



Brüksel temasları, 2 Mart’ta AK Parti Brüksel Temsilciliği Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin ile yapılan görüşme ile devam etti. Bilgin, AK Parti tarafından yürütülen çalışmalar hakkında heyete bilgi verdi ve iki tarafın ilişkilerinin gerçekçi ve yapıcı bir düzlemde sürdürülmesinin önemini vurguladı.



TÜRKONFED Heyetinin bir sonraki durağı Avrupa Parlamentosu Raportörü Kati Piri ve Parlamento Üyesi ve Türkiye-AB Gümrük Birliği Müzakereleri Raportörü David Borrelli oldu. Borelli, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin her iki ekonomiye bugüne dek önemli faydalar sağladığı ve 2017 yılının başlarında açılması beklenen “güncelleme müzakereleri” ile hizmetler, tarım ve kamu alımı gibi yeni alanların da dahil edilmesiyle bu faydaların artacağına işaret etti. Görüşmede AB’nin yeni açıkladığı “Herkes İçin Ticaret” başlıklı yeni stratejisine ve DTÖ’nün Ticareti Kolaylaştırma Anlaşmasının Parlamento tarafından onaylandığına değinen UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl ise, TÜRKONFED’in karayolu kotaları sorununu sahiplenmesinin, meselenin sadece “taşımacı sorunu” olmadığını kanıtladığına dikkat çekerek, Türkiye-AB ticaretinin kota sorunundan arındırılması konusunda AP Uluslararası Ticaret Komitesinin aktif desteğini talep etti. 

Sn. Tarkan Kadooglu'na ve TURKONFED Yönetimine, sektörümüzün sorunlarına gösterdikleri hassasiyet ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.