

UND, IRU ve TOBB heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Ticaret Müşavirliğinin desteğiyle IKBY’nin üst düzey gümrük ve maliye yetkilileriyle bir araya geldi.
Görüşmelerde, Türkiye-Irak arasındaki taşımalar ile Irak üzerinden Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerine gerçekleştirilen transit taşımaların hızlandırılması, sınır geçişlerinde yaşanan beklemelerin azaltılması ve transit kapasitesinin artırılması ele alındı.
UND heyeti, Kalkınma Koridoru’nun önemine dikkat çekerek, Irak üzerinden günlük yaklaşık 40 araçla sınırlı olan transit geçiş kapasitesinin ilk aşamada 100 araca çıkarılması yönündeki çözüm önerilerini gündeme getirdi.

Irak’ta uzun süre bekleyen Türk araç ve sürücülerin yaşadığı mağduriyetler de görüşülerek, araçların Kuveyt ve Körfez ülkelerine daha hızlı ulaşması için çözüm önerileri değerlendirildi.
Toplantıda ayrıca, transit araçların günlük geçişlerinin ortak olarak takip edilmesi, kurumlar arasında iletişim ve WhatsApp takip grubu oluşturulması, kapasitenin artırılması için ortak bir yol haritası hazırlanması ve uzun süre beklemesi öngörülen araçların Türkiye tarafında bekletilmesine yönelik çözümlerin değerlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Görüşmelere IKBY Gümrükler Genel Müdürü Hamid Ali, İbrahim Halil Gümrük Müdürü Dündar Ahmet, İbrahim Halil Asayiş Müdürü Muhammed Koçer ve IKBY Maliye Bakan Yardımcısı Cevval Bey katıldı.
Türkiye tarafında ise Erbil Ticaret Müşaviri Koray Çayırpınar ve Erbil Başkonsolosluğu yetkililerinin yanı sıra İpekyolu Dış Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Şanverdi, Habur Gümrük Müdürü Hasan Bayram ve Habur Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Ahmet Atasoy görüşmelere katkı sundu.

UND heyetinde; UND Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Çağlı, UND Yönetim Kurulu Üyesi M. Tahir Aydoğan, UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alpdoğan Kahraman, UND Habur Temsilcisi Halis Yürük, IRU Orta Doğu Direktörü Erman Ereke ve TOBB TIR Dairesinden Levent Demirel yer aldı.

UND, sektörün sorunlarının çözümü ve Irak üzerinden Körfez ülkelerine gerçekleştirilen transit taşımaların geliştirilmesi amacıyla ilgili kurumlarla iş birliğini sürdüreceğini belirtti.