Uygun fiziksel altyapısıyla Habur Sınır Kapısı ve İpekyolu Gümrüğümüz, dünyanın en etkin çalışan gümrüklerinden biri olarak, gümrük işlem süresi 15 dakika kadar önemli bir süreye düşmüştür. Günlük ihracat araç çıkış sayısı ise bazı günlerde 2.000 seviyelerini aşabilmektedir.
Ülkemiz ihracatı ve lojistiği için bu kadar önemli olan sınır kapımızın ve Irak ihracatımızın önünde bir engel olan, ihracat öncesi Sevk Kontrol Belgesi alımında yaşanan uzun süren beklemeler, Mersin Çalışma Grubumuzda gündem olarak Derneğimize iletilmiştir.
Derneğimiz sorunu Ticaret Bakanlığımıza aks ettirmiş, akabinde Ticaret Bakanlığımız Kalite Kontrol Belgesini vermeye yetkili kuruluş, İntertek firması ve sorunu yaşayan tüm tarafları, ihracatçıların ve lojistik sektörünün değerli temsilcileri TİM, DEİK ve UND’yi bir toplantı vesilesiyle bir araya getirmiştir.
Toplantıda Derneğimiz uzun sürelere varan kalite kontrol bekleme vakalarını, yetersiz personel ve şube sayısı sebebiyle gecikmelerin yaşandığını, İntertek gibi dış ticaret hizmet birimlerinin, ihracat ve lojistik sektörünün hızına ayak uydurması gerektiğini bildirerek Bakanlığımızdan ve taraflardan destek talep etmiştir.
Ticaret Bakanlığımız ve katılımcılar çözüm için gerekli notları almış, toplantıların sorun çözülene kadar düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır.
Derneğimizi söz konusu toplantıda Yönetim Kurulu Üyemiz Tahir Aydoğan ve İcra Kurulu Üyesi Alpdoğan Kahraman temsil etmiş, toplantıya ayrıca UND’nin davetiyle ihracatımız için birlikte çalıştığımız ihracatçıları temsilen Marsel Taahhüt ve İnşaat A.Ş. firması Dış Ticaret Müdürü Kaan Üstün UND heyetiyle katılım sağlamıştır.
İhracatımıza ve Sektörümüze gösterilen destek sebebiyle Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğüne, toplantı başkanı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay beye ihracatımız ve sektörümüz adına şükranlarımızı sunarız.