UND’DEN KAPİTAN ANDREEVO KAPISINA ZİYARET

Ülkemizden çıkışlarda Kapıkule Sınır Kapısında yaşanan beklemelerin en önemli sebeplerinden biri olan Bulgaristan tarafındaki ağır ilerleyen gümrük işlemlerini yerinde gözlemleyebilmek ve Kapitan Andreevo Sınır Kapısındaki işlem süreçlerini Bulgaristan makamları ile istişare edebilmek amacıyla Svelingrad Bölge Müdürlüğü ve Kapitan Andreevo Gümrük İdaresi yetkilileri ile Derneğimiz arasında 16 Mayıs 2017 tarihinde Bulgaristan gümrük sahasında bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya Svelingrad Bölge Müdür Yardımcısı Krasimir Fucedjev, Kapitan Andreevo Gümrük Müdürü Vekili Dimitrina Boidjeva, Kapitan Andreevo Gümrük Komiseri Emil Gochev katılım gösterirken, Derneğimizi UND İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke, Avrupa Ülkeleri Uzmanı Kadir Çirkin ve Batı Kara Sınır Kapıları Temsilcisi Deniz Çınar temsil etmiştir.
Toplantının ana gündem maddesi son zamanlarda Kapitan Andreevo’da yaşanan beklemelerin önlenmesine yönelik işbirlikleri olurken, her iki sınır kapısının karşılıklı olarak uyum içinde çalışmasının araç trafiğini hızlandırabilmek ve bekleme kaynaklı sorunları çözebilmek için elzem olduğu Bulgar makamları ile paylaşılmıştır.
Yapılan gözlemlerde ve görüşmelerde, Kapitan Andreevo Sınır Kapısında görevli personel sayısındaki eksiklikler, tek peron üzerinden gerçekleştirilen gümrük işlemlerindeki süre kayıpları, aktif çalıştırılan peron sayısının düşüklüğü, polis noktalarındaki 4 saatte bir yapılan vardiya değişimlerindeki beklemeler, frigorifik araçların çok büyük bir kısmının X-Ray’e tabi olması, Bulgaristan tarafında beyanname (T1) başlatan araçların yarattığı zaman kayıpları, Bulgaristan tarafından tespit edilen en önemli sorunlar olmuştur. Sorunların çözümlenebilmesi amacıyla Derneğimiz önerileri ve bu yönde devam ettirdiği çalışmalar Bulgar heyeti ile paylaşılmıştır.
Bulgar heyeti tarafından Derneğimize aktarılan hususlardan en önemlisi, ülkemiz sınır kapılarından çıkışlarda sonlandırılan transit beyannameleri akabinde Bulgaristan kapılarında yeni beyan açmak isteyen araçların Bulgar sınır gümrük idareleri tarafından kırmızı hat üzerinde değerlendirildiği ve evrak ile eşya kontrolüne tabi tutulduğu, bunun çok büyük zaman kayıplarına neden olarak sınır kapılarındaki araç trafiğini yavaşlattığı bilgisi olmuştur. Söz konusu zaman kayıplarının önüne geçilmesi ve ilave maliyetlere de sebebiyet verebilen Bulgar Sınır Kapılarında beyanname açma işleminin yapılmaması ve hazır TIR Karnesi ya da T1 evrakları ile BUlga kapılarına gelinmesi talep edilmiştir. Yaşanan sorunun önüne geçebilmek ve sınır geçiş sürelerini hızlandırabilmek için Bulgaristan Sınır Kapılarına ülkemizdeki hareket noktasında başlatılmış ve yükün gideceği nihai varış noktasına düzenlenmiş T1 ya da TIR Karnesi ile gelinmesi önem arz etmektedir.
Kapitan Andreevo ve Kapıkule Sınır Kapıları arasındaki sınır geçiş süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla sürdürülen Derneğimiz girişimleri ve çalışmaları devam etmekte olup, Mayıs ayı sonunda yapılması planlanan Türk-Bulgar Gümrük Heyetleri toplantısında tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimiz her iki ülke gümrük makamları ile paylaşılacaktır.
Derneğimizin ana gündem maddelerinden birisi olan sınır geçiş süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik faaliyetlerimiz ve girişimlerimiz sürmekle birlikte, Türkiye’nin en önemli üniversitelerinin katkıları ile hazırlanan sınır geçiş işlemlerine dair süreç iyileştirme çalışmaları ve bu yöndeki temaslarımız nihai çözüm elde edilinceye kadar devam ettirilecektir.