Türkiye–İran KUK Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /TÜRKİYE–İRAN KUK TOPLANTISI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TÜRKİYE–İRAN KUK TOPLANTISI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
A+A-
Türkiye–İran KUK Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi

Türkiye ile İran arasında karayolu taşımacılığı alanında yaşanan sorunların ele alındığı Türkiye–İran Karayolu Ulaştırma Karma Komisyonu (KUK) Toplantısı, 21 Ocak 2026 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Genel Müdür Sayın Murat Baştor başkanlık etti. Toplantının ana gündemini, Türkiye ve İran arasındaki sınır kapılarında uzun süredir yaşanan düşük geçiş sayıları oluşturdu.

Toplantıda, UND’nin de yoğun çaba sarf ettiği “dolu depo uygulamasının İran’da kaldırılması” kararının sektöre olumlu yansımaları memnuniyetle paylaşıldı. Bunun yanı sıra, İran’da yaşanan mazot temininde güçlükler ile İran’ın farklı şehirlerinden yük alımında karşılaşılan operasyonel sorunlar da ele alındı.

Toplantının belirli bir bölümünde, özel sektör temsilcileri tarafından Türk ve İran taşımacıları arasındaki rekabeti olumsuz etkileyen ve iş kaybına yol açan masraf kalemleri, detaylı şekilde iki ülke makamlarının dikkatine sunuldu.

turkiye-iran-kuk-toplantisi-ankara-da-gerceklestirildi-4.jpg

UND ve TOBB’un katılım sağladığı toplantıda, UND temsilcileri, Gürbulak Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilen saha analizlerini ve maliyetleri İran tarafıyla paylaşırken, TOBB tarafından da İran’da yaşanan TIR Karnesi uygulamasına ilişkin sorunlar gündeme getirildi. Derneğimizce, TIR Karnesi’nin bir an önce dijitalleştirilmesi ve İran’da günlük olarak işleme alınması gerekliliği yönündeki istişareler olumlu karşılandı.

Toplantıda her iki tarafın da mutabık kaldığı en önemli konu ise, Türkiye–İran sınır hattında, Güney Koridoru üzerinde araç geçiş kapasitesinin yetersizliği oldu. Sınır kapılarında tek yönde günlük 1.000 araç geçiş hedefine ulaşılabilmesi için kamu ve özel sektörün eşgüdüm içinde çalışması gerektiği vurgulandı.

turkiye-iran-kuk-toplantisi-ankara-da-gerceklestirildi.jpg

Toplantıda Derneğimizi UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alpdoğan Kahraman ve UND Gürbulak Temsilcisi Ersin Şimşek temsil ederken, muadil dernek ITCA temsilcileriyle birlikte Mart ayında Gürbulak ve Bazargan sınır kapılarında saha tespitleri yapılması ve ortak sorunların yerinde değerlendirilmesi konusunda da mutabakata varıldı.