Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi Gerçekleştirildi - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /TRABZON İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TRABZON İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
A+A-
Geleneksel olarak 3 yılda bir gerçekleştirilen Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü, 21 ülkeden 260’a yakın işadamının katılımıyla 17-19 Ekim tarihlerinde Trabzon'da gerçekleştirildi.

Trabzon 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde E
konomi Bakanlığı’nın alım heyeti programı kapsamında inşaat ve yapı malzemeleri, gıda ve makine sektörlerinden bölge genelindeki işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri yapılarak bölge ihracatının artırılması hedeflendi.

Düzenlenen zirveye, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gümrük Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı 
Mehmet BüyükekşiTOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfipar Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU Hongyang, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil Khabadze, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ak Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz ÖzakAydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. 
 
Açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Zirvenin Çin’den 
Avrupa’ya kadar uzanan bir güzergah doğrultusunda yapılan önemli bir ekonomi zirvesi olduğunu dile getirdi.
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; "Özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz Bunun yolu da tasarımdan, araştırma ve geliştirmeden, inovasyondan ve markadan geçiyor. Buradaki ülkeler, bu konuda yaptıkları çalışmalarla  diğer ülkelerin bir adım önüne geçecek. Bu konuda da sizleri işbirliğine davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. İpek Yolu çevresindeki ülkeleri bu konuda işbirliğine davet ediyoruz" dedi.
 
Sınır kapıları modernize edilmeli: "Bu coğrafyayı yeniden ticaret merkezi haline getirmek için çalışıyoruz" diyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu ise, "İpek Yolu güzergahı eskisinden daha cazip bir konuma sahip olduğunu bölgedeki ülkeler olarak ticaret ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini dile getirdi.


 
Açılış konuşmalarının ardından Lojistik, Turizm ve Ticaret/Finans konularının görüşüleceği paralel oturumlara geçildi.
 
UND'nin katkıları ile hazırlanan Lojistik oturumuna BSEC-URTA Genel Sekreteri Adrian Albu , İran Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom ; China Shipping  Türkiye Direktörü Wang XiuPing, Rusya Fed. Ankara Büyükelçiliği Ticaret Mümessilliği Başuzmanı Denisov Aleksandr Gennadyeviç , Özbekistan Kara ve Nehir Ulaştırma Ajansı Dışilişkiler Dairesi Başuzamanı  Bahtiyar Adilov, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tzvetan Simeonov, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener katılım gösterirken oturuma Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birdoğan Baki başkanlık etti.
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener yaptığı sunumda Türkiye'nin Doğu-Batı; Kuzey-Güney arasındaki çok önemli bir mal hareketinin geçiş noktasında olduğunu; Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu arasındaki mal ve hizmet akışlarının ve “Yeniden Canlanan İpek Yolu’nun” en önde gelen bağlantı merkezlerinden biri konumunda yer aldığını belirten Şener "Yeni İpekyolu Projesi için mevcut güzergahtaki demiryolu ağı ile denizyolu hattının etkin bir şekilde kullanılması, mevcut güzergah maliyetlerinin düşürülmesine yönelik girişimlerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Fatih Şener konuşmasında "Bu hedefe ulaşmak için elbette hem ülkemiz içinde, hem de bölge ülkeleri olarak yapmamız gereken bazı ödevlerimiz, aşmamız gereken birçok engelimiz var. "standartların sağlanması, vize prosedürlerinin basitleştirilmesi, geçiş belgeleri, uluslararası konvansiyonlara taraf olunması, standart geçiş ücreti politikaların belirlenmesi ve uyumlaştırılması bu ödevlerden sadece bir kaçıdır" dedi. 

Diğer panelistlerin de yeni İpekyolu projesinin hayat geçirilmesi için yapılması gerekenleri ve önerilerini aktardığı oturum TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu'nun konuşmacılara teşekkür plaketi vermesi ile son buldu.