Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği Yayımlandı - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI
TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI
A+A-
Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği Yayımlandı

27.08.2022 tarihli ve 31936 sayılı Resmi Gazete’de “Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği” yayımlandı.

Yayımlanan Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği’nin Geçici 5 inci maddesi ile; 14.7.2023 tarihine kadar TİO Yetki Belgesini indirimli alma imkanı sağlanmıştır. Anılan indirime ilişkin yapılan düzenleme ve diğer Yönetmelik hükümlerine ilişkin detaylar aşağıda yer almakla birlikte, Yönetmeliğin tam metnine haberin sonunda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

1) Geçici 5 inci madde; “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre adlarına C2, C3, G1, G2, G3, G3*, H1, H2, K1, K1(Ö), K1*, K3, K3*, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1 veya P2 yetki belgesi düzenlenen ve söz konusu yetki belgesi geçerli bulunan gerçek veya tüzel kişilerin bu Yönetmelik kapsamında TİO yetki belgesi almak üzere müracaat etmesi halinde; yetki belgesinin ilk düzenlendiği tarih esas alınarak aşağıda yer alan tabloya göre TİO yetki belgesi ücreti belirlenir ve bu ücret tahsil edilerek adlarına TİO yetki belgesi düzenlenir.” hükmündedir.

  • Birinci fıkra kapsamında olmayan gerçek veya tüzel kişilerin, bu Yönetmelik kapsamında TİO yetki belgesi almak üzere müracaat etmesi halinde, müracaat sahiplerine yetki belgesi ücretinde %40 indirim uygulanır. Bu fıkranın uygulanması suretiyle hesaplanacak ve ödenecek yetki belgesi ücretleri için 2022 yılı belge ücretleri esas alınır.
  • Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce TİO yetki belgesi bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, mevcut TİO yetki belgesi geçerlilik sürelerine 10 yıl ilave edilir.
  • Mevcut TİO yetki belgesi geçerlilik sürelerine 10 yıl ilave edilecek yetki belgeleri için sürenin başlangıç tarihi 1/3/2022 tarihi esas alınarak uygulanır.
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre indirime esas birden fazla yetki belgesi bulunan taşımacıların TİO yetki belgesi taleplerine ilişkin yetki belgesi ücreti, en avantajlı olan yetki belgesi seçilerek belirlenir.

2) TİO Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; ilk defa verilecek yetki belgeleri bir defaya mahsus olmak üzere 1 yıl süreli olarak da düzenlenebilecektir. Bu maddeye göre 1 yıl süreli olarak düzenlenecek yetki belgesi ücreti 70.000 Türk Lirasıdır.

3) TİO Yönetmeliğinin Geçici 2 inci maddesine göre;

  • Ülkemizdeki Lojistik bölümlerinden lisans veya ön lisans mezunları ile “FIATA” diploma eğitimi programına katılarak başarılı olan ve diploma almaya hak kazananların bu diplomaları 16 ncı maddede bahsi geçen ODY veya ÜDY belgesi yerine kullanılır.
  • Taşıma İşleri Organizatörlerine Yönelik Mesleki Yeterlilik Eğitimi ve Belgesi Yönergesi hükümlerine göre düzenlenen ODY-TİO belgesi ODY3 ile ÜDY-TİO belgesi ÜDY3 türü mesleki yeterlilik belgesi ile resen değiştirilir.

Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliğinin tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Eski ve Yeni Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliğinin Karşılaştırma Tablosuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.