Lojistik Eğitimi Müfredatının Kazandırması Gereken Yetkinlikler Uluslararası Sempozyumda İstişare Edildi - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /LOJİSTİK EĞİTİMİ MÜFREDATININ KAZANDIRMASI GEREKEN YETKİNLİKLER ULUSLARARASI SEMPOZYUMDA İSTİŞARE EDİLDİ
LOJİSTİK EĞİTİMİ MÜFREDATININ KAZANDIRMASI GEREKEN YETKİNLİKLER ULUSLARARASI SEMPOZYUMDA İSTİŞARE EDİLDİ
A+A-
Lojistik Eğitimi Müfredatının Kazandırması Gereken Yetkinlikler Uluslararası Sempozyumda İstişare Edildi

Beykoz Üniversitesi ve University of Kent iş birliğiyle "Lojistikte Mesleki Yüksek Öğretim: Beceriler, Eğitim Programları ve Fazlası" sempozyumu 3 Nisan tarihinde gerçekleştirildi.

UND’nin paydaşı olduğu Beykoz Üniversitesi (TR), University of Kent (UK) ortaklığı ve British Council (Connect4Innovation Programı) tarafından desteklenen Sempozyum, lojistik sektöründeki mesleki yüksek öğretimin mevcut durumunu ve geleceğe yönelik gelişim alanlarını ele almak amacıyla uluslararası katılımla düzenlendi. Katılımcılar arasında akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenci toplulukları yer aldı.

Açılış konuşması Beykoz Üniversitesi Rektörü Dr. Burak Küntay tarafından yapılan Sempozyumda UND İcra Kurulu Başkanı Sayın Alper Özel projenin önemini, UND olarak paydaşı olmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek sektörün geleceğine ve insan gücüne katkı sağlayacak her türlü projede UND olarak destek sağlayacaklarının altını çizdi.

Proje Tanıtımını Beykoz Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Selahattin Kuru University Of Kent tarafından Thomas Parkinson gerçekleştirdi. University of Kent'ten Anthony Manning sektöründe eğitim ve beceri gelişiminin gerekliliğini ele alan konuşmasını aktardı.

1.Oturumda Lojistik Sektörü Beceri Gereksinimleri ve Lojistik Eğitimi Türkiye Örneği ile

Konuşmacı Prof. Dr. Ezgi Uzel Aydınoacak (Beykoz Üniversitesi) tarafından sunularak, Türkiye’de lojistik eğitiminin mevcut durumu değerlendirildi. Lojistik sektöründe yetkinlik boşlukları ve mesleki eğitimin adaptasyon süreci ele alındı.Eğitim programlarının sektörün gereksinimlerine daha uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

2. Oturumda Lojistik Sektörü Beceri Gereksinimleri ve Lojistik Eğitimi II: UK Örneği ile University of Kent den konuşmacılar Mr. Thomas Parkinson, Ms.Nicola Urquhurt, Mr.James Corbin ve Mr. Anthony Manning tarafından İngiltere’de lojistik eğitimine dair güncel yaklaşımları ve Akademik programların endüstriyle olan bağının güçlendirilmesi üzerine durarak Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularının eğitime entegrasyonu anlatıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Baki Aksu’un gerçekleştirdiği 3. Oturumda Akademik Dünya ve Sektör Görüşleri için Türkiye Maltepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Almanya Jacop Üniversitesinden Lojistik Mühendisi Prof. Dr. Yılmaz Uygun , İngiltere Angila Ruskin Üniversitesinden Prof. Dr. Mark Bentley, İngiltere Universiy of Kent den Mr. James Corbin ülkelerindeki Lojistik iş yapış biçimleri, müfredat ve gelecek Lojistik vizyonu kapsamında sunumlar ve tartışmalar gerçekleşti.

Sektördeki eğitim eksiklikleri üzerine mevcut uygulamalardan ışığında istişarelerde bulunularak, Dijitalleşme, yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi konuların eğitim programlarına entegrasyonu tartışıldı.

Sektörde çalışan profesyonellerin sürekli eğitimle güncel tutulmasının gerekliliği vurgulanan Sempozyum, lojistik eğitiminde yeni yaklaşımlar geliştirmek ve sektör-akademi iş birliklerini artırmak açısından çok önemli bir platform sunmuştur.

Rapor tamamlandığında sektörümüze sunulacak olan Sempozyumun çerçevesi aşağıdaki konular etrafında belirlenmiştir

Mesleki Yüksek Öğretimde Güncellenmiş Programlar: Eğitim programlarının sektör dinamiklerine daha duyarlı hale getirilmesi gerekiyor. Bu sebeple Üniversitelerin, sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak lojistik eğitiminde yenilikçi içerikler geliştirmesi.

Dijitalleşme ve Yapay Zeka: Öğrencilerin yapay zeka ve veri analitiği gibi konulara daha fazla odaklanması sağlanmalı.

Dijital Becerilere Ağırlık Verilmesi Lojistikte veri analitiği, yapay zeka ve blockchain gibi alanlara yönelik eğitimlerin artırılması

Uluslararası İşbirlikleri: Türkiye ve İngiltere gibi ülkeler arasındaki lojistik eğitimi iş birlikleri artırılmalı.

Sürekli Eğitim ve Mesleki Gelişim: Mevcut çalışanlar için sürekli öğrenme mekanizmaları oluşturulmalı.

Staj ve Uygulamalı Deneyimlerin Artırılması: Öğrencilerin sektörle daha fazla etkileşimde bulunmasını sağlamak için iş başı eğitimlerin genişletilmesi.

Uluslararası İşbirliklerinin Güçlendirilmesi: Türkiye ve İngiltere'deki üniversiteler arasında ortak projelerin hayata geçirilmesi.

Sempozyum, lojistik eğitiminde reform ihtiyacını ortaya koyarak, sektör ve akademinin daha sıkı bir iş birliği içinde olması gerektiğini göstermiştir. Gelecek projelerde, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik gibi konuların lojistik eğitiminin merkezine yerleştirilmesi hedeflenmelidir.

UND olarak bu Sektörümüze katkı sağlayan bu değerli projeyi hayata geçiren Beykoz Üniversitesi kıymetli hocalarımız Prof. Dr. Selahattin Kuru, Prof. Dr. Ezgi Aydınocak Uzel ve Prof. Dr. Baki Aksu’ya Proje paydaşı olarak UND tarafında katkı sağlayan Eğitim Birimi Müdürü Sn. F.Seda Gültekin’e, katılımları ile Sempozyuma katkı sağlayan UND üyesi Tüm Atlas Lojistik firmasından Sn. Zeynep Cengizoğlu’na , Kağıthane İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Lojistik Alan Şefi Sn. Seçkin Yazıcı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz.