KAPIKULE VE KAPİTAN ANDREEVO SÜREÇ İYİLEŞTİRME VE UYUMLAŞTIRMA PROJESİ BAŞLATILDI!

Türkiye’den Sabancı Üniversitesi ve Bulgaristan’dan Sofya Teknik Üniversitesi “Kapıkule ve Kapitan Andreevo kapılarında Uyumlaştırma ve İyileştirme Süreç Analizi ” için ortak araştırma projesi başlattı.
Türkiye’den UND ve Bulgaristan’dan SMP’nin organizasyonu ile başlayan projenin hedefi; mevcut durumda, ortalama 750 Tırın geçişine imkan veren kapıdan kısa vade de 1.600, uzun vadede 3.000 araç geçişini sağlamak.
Bu önemli proje her iki tarafta Gümrük Bakanlıklarının desteği ve gözetiminde gerçekleşiyor.
İki Üniversite Uzmanları ve İki dernek Trakya Gümrük Başmüdürlüğü ev sahipliğinde Kapıkule’de biraraya geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın destekleri ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gümrük Bakanlığı Merkez Teşkilatı, TOBB, GTİ, SMP, UND, Sabancı Üniversitesi-UND Lojistik Laboratuvarı temsilcileri ile katıldı.Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın tarafından yapılan açılış toplantıda projenin startı verildi.
Toplantının açılışını yapan Yalçın konuşmasında; “Amerika ile Meksika arasındaki dünyanın en büyük sınır kapıları olan El Paso ve Otay Mesa’ya yapmış oldukları ziyaretler ve bu gümrük idarelerindeki gümrük süreçlerine dair bilgilendirme yaparken, Kapıkule Sınır Kapısının alan olarak sadece 1/6 oranındaki Otay Mesa Sınır Kapısında günde 3.000 TIR’lık tek yönlü işlem hacminin Kapıkule’de yakalanabilmesi yani hızlı ve Güvenli geçişin sağlanabilmesi için, Kapı bölgesinde yürütülen faaliyetlerin tümden gözden geçirilmesi ve bu bölgenin ticari faaliyet alanı değil, İstanbul boğaz köprüsü gibi sadece bir geçiş amaçlı tasarlanması ve kullanılması gerekir” dedi.
UND İcra Kurulu Başkanı ŞENER “İç ve sınır kapılarında kaybedilen zaman sebebiyle birçok yatırımcı firmanın ülkemizden Çıkmaya başladı. Müşteri kayıpları ile karşı karşıya kalınıyor, beklemelerin lojistik maliyetleri arttırıyor ve bu da ülkemizin, ihracatının rekabet gücünü öldürüyor” dedi.
İHRACAT 3.5 KAT ARTACAKSA YA 3.5 TANE KAPIKULE YAPACAK, YA DA DAHA VERİMLİ OLACAĞIZ!
Şener ayrıca, “İhracatımızı 3.5 kat arttıracaksak, ya 3,5 tane daha kapıkule yapacağız. Ya da performansımızı 3,5 kat arttıracağız. Başka örneklere bakarsak, bu sayılar mümkün. Dünya çapındaki en iyi uygulama örnek uygulamaları ve teknolojileri bulup ülkemize getirmeliyiz. Aslında Habur kapımız da bir örnek olarak incelenebilir. Habur Kapısında bir günde tek yönde yaklaşık 2.000 TIR’lık işlem yapılıyor. Kapıkule için kısa dönemde 1.600, uzun dönemde ise 3.000 araç geçişi zor değil. Bu süreçlerin yeni hedeflere göre yeniden tasarlanması gerekebilecek. İhracatla kalkınan büyüyen bir ülkenin çıkış kapılarında 2-3 gün bekleme kabul edilebilir bir şey değil.. diye ekledi..
Bulgaristan Uluslararası Nakliyeciler Birliği (SMP) Genel sekreteri Yordan ARABACIYEV de “Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi” kapsamında sınırın her iki tarafında bizi yavaşlatan sorunlar çözülmeli ve her iki ülke taşımacılarının sınır kapılarındaki beklemelerini ortadan kaldıracak şekilde sınır kapılarındaki süreçler iyileştirilmelidir” dedi.
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr Füsun Ülengin, Sofya Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi, Ulaştırma ve Hava Araçları Ekipman ve Teknolojileri Bölümü Dekanı Prof. Dr. Valyo Nikolov Nikolov ve Öğretim Üyesi Doçent Dr. Georgi Jordanov Kozarev tarafından yapılan sunumlarda ise hedefler ortaya koyulurken, “Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi” kapsamında yapılacak akademik çalışmalar ve araştırmalar ile ilgili bilgilendirmeler yapılırken kullanılacak metotlar hakkında detaylar paylaşıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda, Bakanlığımız yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunum ve değerlendirmelerde ise, sınır kapıları ile ilgili Bakanlığımız projeleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
ÖRNEK PROJE!
Türkiye ve Bulgaristan Taşımacı derneklerinin inisiyatifi ile başlayan ve İki ülkeden saygın üniversiteler tarafından yürütülecek bu projenin yılsonuna kadar tamamlanması ve her iki ülkenin Gümrük otoritelerine teslim edilmesi hedefleniyor.
Her iki ülkeden Gümrük Makamlarının da desteklediği proje konusunda AB yetkilileri de haberdar ve çalışmanın sonucu tüm kesimlerce merakla bekleniyor