Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi Başlatıldı ! - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /KAPIKULE VE KAPİTAN ANDREEVO SÜREÇ İYİLEŞTİRME VE UYUMLAŞTIRMA PROJESİ BAŞLATILDI !
KAPIKULE VE KAPİTAN ANDREEVO SÜREÇ İYİLEŞTİRME VE UYUMLAŞTIRMA PROJESİ BAŞLATILDI !
A+A-


“Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi” kapsamında ülkemiz ve Bulgaristan heyetleri bir araya geldi.
 
29 Mart 2016 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın destekleri ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Sayın Müslüm Yalçın tarafından yapılan açılış konuşması ve sunum ile başlarken, Sayın Yalçın konuşmasında; Amerika ile Meksika arasındaki dünyanın en büyük sınır kapıları olan El Paso ve Otay Mesa’ya yapmış oldukları ziyaretler ve bu gümrük idarelerindeki gümrük süreçlerine dair bilgilendirme yaparken, Kapıkule Sınır Kapısının alan olarak sadece 1/6 oranındaki Otay Mesa Sınır Kapısında 3.000 TIR’lık tek yönlü işlem hacminin Kapıkule’de yakalanamadığı ve sınır kapılarındaki süreçlerin planlanan hedefler doğrultusunda yeniden kurgulanmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

Derneğimiz İcra Kurulu Başkanı Sayın Fatih Şener tarafından yapılan sunumda ve değerlendirmelerde ise, iç ve sınır kapılarında kaybedilen zaman sebebiyle birçok yatırımcı firmanın ülkemizden çıktığı, müşteri kayıpları ile karşı karşıya kalındığı vurgulanırken, beklemelerin lojistik maliyetleri arttırdığı, bunun ülkemiz taşımacılarını büyük zarara uğrattığı ve teslimat ve taşıma sürelerinin uzadığı ifade edildi.
 
Ayrıca Sayın Şener, dünya çapındaki en iyi uygulama örneklerinin ülkemize getirilmesi ve sınır kapılarının ülkemizin hedefleri doğrultusunda yeniden kurgulanmasına ihtiyaç duyulduğunu aktarırken, aynı standartlara sahip Habur Sınır Kapısında bir günde tek yönde yaklaşık 2.000 TIR’lık işlem hacminin Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapıları tarafından da incelenmesi gerektiği ve kısa sürede tek yönde 1.600 uzun sürede ise yine tek yönde 3.000 TIR işlemi yapacak şekilde kapıların yeniden kurgulanması gerektiğini ifade etti.

 

Bulgaristan Uluslararası Nakliyeciler Birliği (SMP) tarafından yapılan sunumda “Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi” kapsamında Bulgaristan tarafında karşılaşılan sorunlar ve hedeflere dair planlanmalar hakkında bilgilendirme yapılırken, her iki ülke taşımacılarının sınır kapılarındaki beklemelerini ortadan kaldıracak şekilde sınır kapılarındaki süreçlerin iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.  
 
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi  Dekanı Prof Dr Füsun Ülengin, Sofya Teknik Üniversitesi  Makine Mühendisliği Fakültesi, Ulaştırma ve Hava Araçları Ekipman ve Teknolojileri Bölümü Dekanı Prof. Dr. Valyo  Nikolov Nikolov ve Öğretim Üyesi Doçent Dr. Georgi Jordanov Kozarev tarafından yapılan sunumlarda ise hedefleri ortaya koyarken, “Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesi”  kapsamında yapılacak akademik çalışmalar ve araştırmalar ile ilgili bilgilendirmeler yapılırken kullanılacak metotlara hakkında detaylar paylaşıldı.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda, Bakanlığımız yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunum ve değerlendirmelerde ise, sınır kapıları ile ilgili Bakanlığımız projeleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapılarındaki süreçlerin iyileştirilmesi ve her iki kapının uyumlu bir şekilde çalışarak mevcut kapasiteyi arttırılması amacıyla Bakanlığımız ve Bölge Müdürlüğümüz destekleri ile Derneğimiz tarafından hayata geçirilen “Kapıkule ve Kapitan Andreevo Süreç İyileştirme ve Uyumlaştırma Projesine” katılım sağlayan ve desteklerini esirgemeyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza, Trakya Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, Sabancı Üniversitesine, Gümrük ve Turizm İşletmelerine, Bulgaristan Uluslararası Nakliyeciler Birliğine (SMP), Sofya Teknik Üniversitesine Derneğimiz ve sektörümüz adına şükranlarımızı sunarız.