Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Koordinasyon Toplantısında Sektörün Gümrük Sorunları Görüşüldü - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /UND'DEN HABERLER
  • /GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOORDİNASYON TOPLANTISINDA SEKTÖRÜN GÜMRÜK SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOORDİNASYON TOPLANTISINDA SEKTÖRÜN GÜMRÜK SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ
A+A-


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile 1 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısında sektörümüzün gümrüklerde yaşadığı sorunlar gündeme getirilmiş ve gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi, sorunların çözümlenmesi, sınır kapılarındaki geçiş prosedürlerinin basitleştirilmesi ve hızlı ve kolay ticaret önündeki engellerin kaldırılması amacıyla istişarelerde bulunulmuştur.
 
Açılış konuşmalarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sn. Sezai Uçarmak, TOBB Başkan Yardımcısı Sn. Halim Mete, Derneğimiz ve  TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Sn. Çetin Nuhoğlu ve Sabancı Üniversitesi Dekanı Sn. Füsun Ulengin’in yaptığı toplantıda, lojistik sektörünün önemi ve performansının arttırılması adına gümrük alanında yapılması gereken iyileştirmeler ana gündem olmuştur.

 

Dernek Başkanımız Sn. Çetin Nuhoğlu tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasında, ülkemiz uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektörünün ülkemiz ihracatına katkıları, 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı program hedefleri, Ocak ayı içinde kurulan Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun amaçları, yapılması gereken faaliyetlere dair bilgiler paylaşılmıştır. Dünya Bankası tarafından her iki yılda bir yayınlanan Lojistik Performans Endeks sonuçlarında ülkemizin gümrük ve zamanında teslim performansına değinen Sayın Nuhoğlu, her iki kriterdeki düşüşün ülke performansına direkt etkisi olduğu ve gümrük alanında önemli iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurgulamıştır.
 
Akabinde Derneğimiz İcra Kurulu Başkanı Sn. Fatih Şener tarafından yapılan sunumda, Lojistik Performans Endeksindeki ülkemizin yıllar itibari ile değişen sıralamasında gümrük kriterinin nasıl rol oynadığına değinilmiştir. Gümrüklerdeki beklemelerin, ülkemize gelebilecekcek  potansiyel yatırımları nasıl engellediğine dair örnekler veren Sayın Şener, beklemelerin sektöre ve ülke ekonomisine verdiği zararların giderek büyüdüğüne işaret etmiştir.
 
Sınır kapılarında UND tarafından yapılan süreç analizi çalışmalarında ortaya çıkan beklemelerin temel sebeplerini aktaran UND İcra Kurulu Başkanı, mesai saatleri arasındaki uyumsuzluklar, ilave bürokratik işlemler, etkin işletilmeyen süreçler, hizmet veren kurumlar arasındaki mevzuat farklılıkları ve uyumsuz çalışma metotları, saha içi yerleşim sıkıntılarının bekleme sürelerini arttırdığını ve gümrüklerde kaliteyi ve işlem hacmini düşürdüğünü aktarmıştır.

 

Son dönemde batı sınır kapılarında yaşanan beklemelere ve uzun TIR kuyruklarına değinen Sayın Şener, Kapıkule Sınır Kapısının günlük TIR giriş ve çıkışlarında rekor kırdığını ancak bu rakamların mevcut ihtiyacı karşılayamadığını aktarırken, kapasite arttırımına ivedi ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Koordinasyonunda UND ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü desteği ile hayata geçirilen Kapıkule-Kapitan Andreevo Gümrük Süreçleri Uyumlaştırma ve İyileştirme Projesinin önemli bir rol üstlendiğini iletilmiştir.
 
Son olarak Gümrük idarelerinde yaşanan fazla mesai ücret ve yolluk tahsilatları, antrepo boşaltmaları, tescil işlemleri, transit beyannamelerinden damga vergi tahsilatları, eksiklik-fazlalık takibatlarında yaşanan  uygulama farklılıklarına değinen Sayın Şener, gümrük süreçlerinin ve uygulama farklılıklarının iyileştirilmesi ile Türkiye’nin lojistik üs olma konusunda çok önemli mesafeler kaydedeceğine değinmiştir.

 

Sektör derneklerinin sunumları ile devam eden koordinasyon toplantısı Gümrük Müsteşar Yardımcısı Sayın Sezai Uçarmak, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Harun Uslu, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Sayın Önder Göçmen ve Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Sayın Rasim Kutlu’nun sektör sorularına ve Bakanlık faaliyetlerine dair paylaşımları ile tamamlanmıştır.
 
Sektörümüzün gümrük meselelerine gösterdiği yakın ilgi ve desteği dolayısıyla Sn. Müsteşar Yardımcımıza ve değerli bürokratlarımıza UND adına şükranlarımızı sunarız.