TÜSİAD ve ÇİTAM (Çin Türk Araştırma Merkezi) işbirliği ile “Kuşak ve Yol: Türkiye İçin Fırsatlar ve Zoruluklar” isimli konferans 9 Mayıs 2017 tarihinde TUSİAD Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa, Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen temsilcileri, değerli ekonomistler ve akademisyenler katılım sağladılar. Açılış konuşmalarında TÜSİAD Çin Network Başkanı Korhan Kurdoğlu ve ÇİTAM Başkanı Dr. Rıza Kadılar, Türkiye-Çin ilişkilerinin genel görünümünü incelemek, hem de iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ne yönde gelişebileceğine dair sağlıklı öngörülerde bulunmak için ilgili konferansın öneminden bahsettiler ve henüz TÜSİAD Çin Network’üne dâhil olmayanları ve özellikle de Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli firmaları bu Network’e üye olmaya ve Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı vermeye davet ettiler. (http://tusiad.org/tr/cin-network)
Konferansın tamamında Dr. Rıza Kadılar Moderatörlük yapmıştır. İlk Oturum’da Kuşak ve Yol Girişimi / Jeopolitik Çerçeve, Türkiye için Fırsatlar & Zorluklar konusunda IPC Asya Aratırmaları Uzmanı Dr. Altay Atlı, İstanbul Aydın Üniversitesi Çin Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Sedat Aybar’ın detaylı sunum ve anlatımları yer aldı. İkinci Oturumda ise Lojistik, Finansal, Hukuki Çerçeve konuları hakkında Euler Hermes CEO’su Özlem Özüner, Garanti Bankası Finansal Kurumlar Birim Müdürü Batuhan Tufan, HSBC Türkiye Yatırım Finansmanı Kıdemli Yöneticisi Eda Tanyel, ICBC Türkiye Sınır Ötesi Finans Bölümü Müdürü Zhao Min katılım sağlamıştır.
Orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları ışığında Çin ekonomisini, iş yapma ortamını, Türkiye için barındırdığı fırsatları ve zorlukları her yönüyle irdelendi. Bu doğrultuda, Çin hükümetinin Mart ayında açıkladığı “13. Beş Yıllık Kalkınma Planı”, 2015’te açıklanan ve Asya, Avrupa, Ortadoğu’daki pek çok ülkeyi içine alan “Bir Kuşak & Bir Yol” projesi ile Çin’in Sanayi 4.0 strateji belgesi niteliğindeki “Made in China 2025” planı etraflıca ele alındı, Türk/dünya ekonomisi üzerindeki etkileri farklı yönleriyle tartışıldı.
Toplantının son bölümünde Demiryolu Taşıyıcıları Derneği (DTD) Genel Müdürü Yaşar Rota demiryolunun önemi ve geleceği hakkında detaylı anlatımlar yaparak, Türkiye için fırsatları gözönüne sermiştir. Ardından, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Sekreteri Nagihan Soylu, Türkiye ile Çin arasında gerçekleştirilecek olan Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının öneminden bahsederek, güzergâhlar hakkında bilgilendirmelerde bulunmuştur. Taşımacılığın sorunsuzca ulaştığı bölgelerdeki ekonomik yükselişin nasıl gerçekleştiğini çarpıcı rakamlarla göstererek, karayolu taşımacılığın uluslararası ticarete olan katkısı ve önemini katılımcılara aktarmıştır. Somut önerilerle “Bir Kuşak Bir Yol” projesinde Türkiye’nin nasıl daha aktif rol alarak kendi ekonomisine ve kuşak boyunca yer alan ülkelere katkı sağlayabileceğini anlatmıştır. Nagihan Soylu'nun önerisi Türkiye'den Çin'e bir otoban projesinin gündeme alınması olmuştur. Söz konusu Otoban projesinde; Türkiye, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan yer alacaktır. Söz konusu bir otobanın yapılması durumunda güzergah boyunca yer alan ülkelerin ekonomilerine sağlayanacak büyük katkıları rakamlarla desteklemiştir. Ünsped Gümrük ve Lojistik Hizmetleri CEO’su Dr. Hakan Çınar ise Çin’in 1,5 milyar nüfusu ile üreten ve emek yoğun bir ülke olduğunu, Türkiye’nin ise ihracat yapma gayretinde olan bir ülke olduğunu vurgulamıştır. Türkiye’nin ihracatının artması için gerekli olan Markalaşma ve Marka değerinden bahsetmiştir, Çin’in Lojistik yatırımları hakkında bilgilendirmelerde bulunmuş, Türkiye ve Çin arasında gümrük sistemleri konusunda da bir anlaşmanın yapılmasının öneminden ve Endüstri 4.0 stratejisi ile ilgili endişelerden bahsetmiştir. Son konuşmacı olarak Avukat Birtürk Aydın ise bir hukukçu gözünden “Bir Kuşak bir Yol” projesinin nasıl göründüğünü anlatmış ve kuşak boyunca yer alan ülkeler arasındaki hukuksal farklılıklardan bahsederek, uluslararası anlaşmaların öneminden bahsetmiştir.

Berkalp Kaya - berkalp.kaya@und.org.tr | 0212 359 26 00 / 207