UND, Kaçak Göçmen Sorununa Zagreb'de Çözüm Arıyor - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /UND, KAÇAK GÖÇMEN SORUNUNA ZAGREB'DE ÇÖZÜM ARIYOR
UND, KAÇAK GÖÇMEN SORUNUNA ZAGREB'DE ÇÖZÜM ARIYOR
A+A-
Ülkemiz ’in AB’ye gerçekleştirdiği taşımalarda ana güzergahlarından bir tanesi olan Hırvatistan, ülkemiz uluslararası taşımacılık faaliyeti gerçekleştiren firmaların operasyon faaliyetlerinin sorunsuz gerçekleşebilmesi açısından önemi her geçen gün artmaktadır. Hırvatistan’ın AB’ye ilk giriş sınır kapısı olması nedeni ile Türk taşımacılarının son yıllarda kaçak göçmen sorunları ile en fazla karşı karşıya kaldığı ülke konumunu almıştır. Yaşanan sorunlara çözüm bulabilmek amacı ile Derneğimizin başlatmış olduğu yol haritası çerçevesince, Sırbistan’da başlatmış olduğu önemli işbirliklerinden sonra Hırvatistan makamları ile de önemli temaslarda bulunmuştur.
 

Derneğimiz heyetinin  gerçekleştirdiği ilk temaslarda İçişleri Bakanlığı, Sınır Dairesi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı, Gümrük idaresi, Gümrük Sistemi ve Prosedür İşleri Sektörü, Transit ve Sınır Prosedürleri  Başkanlığı ile Zagreb’de toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantının ana gündem maddesi ülkemiz uluslararası taşımacılık faaliyeti gerçekleştiren firmaların Hırvatistan’da uğradığı cezai işlemler olmuştur.
 

Derneğimiz heyeti firmaların araçlarından kaçak göçmenler çıkması nedeni ile maruz kalınan yüksek miktardaki cezai işlemlerin temel olarak kaynağının Sırbistan'ın Hırvatistan sınırı olan Batrovci sınır kapısına 10 km mesafede anayol üzerinde bulunan göçmen kampı olduğu ifade edilmiştir. Burada herhangi bir kontrol ve engelleme bulunmadığı için yol üzerinde gerek TIR kuyruğunda gerek ise TIR parkında bekleyen araçlara göçmenler sürücülerin haberi olmaksızın araçların branda veya halatını kesmek sureti ile binebilmektedir. Sürücülerin bilgisi dışında gerçekleşen bu durum nedeni ile Hırvat makamları araç başı 4.000-7000 EURO arasında cezai işlem uygulamaktadır. Bu durumu hiçbir suçu olmayan firmalar ve sürücüler için önemli mağduriyetler yaratmaktadır.
 

Zagreb Büyükelçilimizin de katılımı ile devam Eden Derneğimiz heyetinin 2. temasları ise Bajakova sınır kapsısı müdürlüğünde olmuştur. Ülkemiz taşımacılarının AB’ye gerçekleştirdiği taşımalarda en çok kullanılan sınır kapılardan bir tanesi olan Bajakova sınır kapısının gümrük ve polis yetkilerinin de katıldığı görüşmede ülkemiz firmalarının kaçak göçmen vakaları nedeni il karşı karşıya kaldığı sorunlar dile getirilmiş yaşanan vakaların en nemli mağdurunun firmalar ve sürücüler olduğu bir kez daha gerçekleştirilen saha ziyaretinde ise ülkemiz sürücüleri ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiş sürücülerin mağduriyetleri sınır kapısı yetkililerine yerinde gösterilmiştir.
 

Kaçak göçmen sorununa çözüm bulabilmek için Derneğimiz; Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile çeşitli girişimlerde bulunmuş ve Sırbistan Büyükelçiliğinin büyük destekleri ile 2019 yılı 16 Haziran 2019 yılında "Sıla Yolu Projesi" başlatılmıştır. Bu projede Sırbistan'ın tüm sınır kapılarında toplamda 11 Türk Polis, 9 memur sınır kapılarında 2 memur Büyükelçilikte merkezde, 7/24 esasına göre görevlendirilmiş ve ülkemiz vatandaşlarına gerek kaza, hırsızlık gereke ise kaçak mülteci sorunları gibi birçok konuda destek olmuştur.

Gerçekleşen işbirliği bünyesinde Derneğimiz kendi imkanları ile 2 adet Karbondioksit Ölçüm Cihazını Sırbistan makamlarına hibe etmiş ve Hırvatistan sınırına geçmeden araçların kaçak göçmen kontrolü yapılmasına imkan sağlanmıştır. Bu kontrollerde araçta kaçak göçmen bulunması durumunda Sırbistan makamları hiçbir ceza uygulamadan göçmenleri araçtan çıkarmaktadır. Bu sayede Hırvatistan'da araçta göçmen çıkması durumunda göçmen başına 4.000-6000  Euro arası tutarında cezai işlemlerin önemli ölçüde önüne geçilmiştir.

Ancak, “Sıla Yolu Projesi”  16 Eylül 2019 tarihinde sona ermiştir. Projenin bitmesiyle birlikte insan kaçakçılığı konusunda artışın olduğu sürücülerimiz tarafından ifade edilmiştir. Projenin tekrar Sırbistan'da başlatılmasının önemine ek olarak, Derneğimizin cezaların uygulandığı ülke olan Hırvatistan'da da ülkemiz polisinin görevlendirmesi yönündeki girişimlere de başlanılmış, Zagreb Büyükelçiliğimizin de anılan projenin hayat geçmesi hususunda önemli destekleri bulunmaktadır.
 
Aşağıda Sırbistan sınır kapılarını canlı olarak izleyebilirsiniz. 


Çeviri sorunu yaşıyorsanız, https://ceviri.yandex.com.tr/translate adresi veya https://translate.google.com/ adresi üzerinden sayfanın çevirisini yapabilirsiniz. Orjinal bağlantı: https://kamere.amss.org.rs/ 

1- E-75 Macaristan'dan Sırbistan'a Giriş (Horgos) 
2- E-75 Sırbistan'dan Macaristan'a Çıkış (Horgos)
3- E-70 Hırvatistan'dan Sırbistan'a Giriş (Batrovci)
4- E-70 Sırbistan'dan Hırvatistan'a Çıkış (Batrovci)
5- E-80 Bulgaristan'dan Sırbistan'a Giriş (Gradina)
6- E-80 Sırbistan'dan Bulgaristan'a Çıkış (Gradina)
7- E-75 Kuzey Makedonya'dan Sırbistan'a Giriş (Presevo)
8- E-75 Sırbistan'dan Kuzey Makedonya'ya Çıkış (Presevo)