

UND’nin Irak üzerinden Kuveyt’e yapılan taşımalara ilişkin incelemesinde, önceki yıllarda 1–3 gün içinde tamamlanabilen Irak transit geçişinin, belgeleri Derneğimizde bulunan bazı taşımalarda 13 güne kadar uzadığı tespit edildi. Türkiye–Irak sınırında halen bekleyen araçlar bulunuyor.
UND, bekleyen araçların geçiş işlemlerinin sonuçlandırılması için birçok kez girişimde bulundu. Derneğimizin değerlendirmesine göre gecikmelerde, hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hem de merkezi Irak makamları nezdindeki TIR sistemi onay süreçlerinde yaşanan aksaklıklar etkili oluyor.
Uzayan süreler bazı yükler için ihracatçı ve taşımacıların değerlendirmesiyle yönetilebilir olsa da yaş meyve ve sebze taşımalarında ciddi bir risk oluşturuyor. Bu nedenle mevcut kuyruğun azaltılması ve alternatif geçiş imkânlarının değerlendirilmesi önem taşıyor.
IRU’dan iletilen bilgilere göre, Suriye üzerinden konvoyla Irak’a geçilerek Kuveyt’e ulaşılması da değerlendirilebilecek seçenekler arasında yer alıyor. UND, üyelerimizin ve ihracatçılarımızın sevkiyat planlarını yaparken mevcut beklemeleri, yüklerinin niteliğini ve alternatif güzergâhları birlikte değerlendirmelerini öneriyor. Güzergâhın güncel geçiş koşullarının sevkiyat öncesinde teyit edilmesi önem taşıyor.
Üyelerimizin ve ihracatçılarımızın bilgisine sunulur.