TÜRKMENİSTAN'A YAPILACAK TAŞIMALARDA VE TRANSİT GEÇİŞLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!
Bilindiği üzere, Türkmenistan sınırlarında hem ihracat hem de ithalat yönünde Tacikistan yüklerinin geçişlerinde sorunlar yaşanmakta, araçların giriş-çıkışlarına izin verilmemekte ve bu süreçte uzun bekleme süreleri nedeniyle mağduriyetler yaşanabilmektedir. Bu itibarla Aşkaabat Büyükelçiliğimizden Derneğimize gönderilen ve taşımalarımıza hatırlatılması ve bilgilendirilmesinde fayda görülen hususlar aşağıdaki gibidir;
1. Tacikistan’a ve Tacikistan’dan başka ülkelere yük taşıyan araçların Türkmenistan’a giriş ve çıkışlarında, Türkmenistan ilgili makamlarınca zaman zaman kısıtlamalar uygulanmakta, şoförler uzun süre (2018 yılı yaz aylarında yaklaşık 40 gün, 2019 yılı Şubat ayında ise 15 gün) sınır kapılarında beklemekte, bu süre zarfında taşınan dayanıksız mal ve malzemeler (gıda, fidan vb.) bozulabilmekte veya işlevini kaybetmektedir.
Bu çerçevede, belirli bir zamanlamaya göre uygulanmayan, ne zaman ve ne kadar süreyle uygulanacağı belli olmayan sözkonusu kısıtlamalardan, taşınan mal ve malzemelerin olumsuz etkilenebileceğinin hesaba katılması ve özellikle dayanıksız mal ve malzemenin taşınmasında alternatif güzergahın (Azerbaycan-Kazakistan-Özbekistan-Tacikistan) kullanılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
2. Türkmenistan’a iki paketten (karton değil) fazla sigara girişi yasak olup, bu miktarın üzerinde ve beyan edilmeyen miktar, sigara kaçakçılığı kapsamında işlem görmektedir. Beyan edilen miktara ise el konulmakta, ancak suç kapsamında değerlendirilmemektedir.
Uyuşturucu ve tramodol içerikli ilaçların ülkeye girişi yasak olup, ülkemizde doktor tarafından reçeteyle verilmiş olsa dahi sorun yaşanabilmekte, bu tür ilaç ve maddelerin bulundurulması ve taşınması uyuşturucu madde kaçakçılığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Sigara ve uyuşturucu madde kaçakçılığı kapsamında değerlendirilen vakalarda dava açılmakta, şoförler ülkeye sokulmaya çalışılan sigara ve madde miktarına bağlı olarak hapis cezası almakta, kullandıkları araçlara, kendilerine veya başka bir kişi veya firmaya ait olup olmadığına bakılmaksızın, mahkemece el konulmaktadır.
3. Türkmenistan’da rüşvet vermek ve almak suç teşkil etmekte olup, bir defa tevessül edilen bu suç için 5 yıla kadar, birden fazlası için ise 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
4. Ülkede genel olarak akaryakıt istasyonlarında limit uygulanmakta olup, belli bir miktarın (genelde 100 litre) üzerindeki ihtiyaçların birden fazla istasyondan satın alınmak suretiyle karşılanması gerekmektedir.
5. Türkmenistan’da şoförlerin kullandıkları araçların yanından ayrılmaları yasak olup, ihtiyaçların TIR parklarındaki servis veya satış birimlerinden temin edilmesi gerekmektedir.
6. Türkmenistan’da kural ihlali, suç işlenmesi (açık alanda sigara içilmesi, polis memurlarına mukavemet, kavga etmek, vb.) veya kaza yapılması gibi durumlarda hukuki süreç uzun olup, bu süre zarfında hem şoförlerimiz hem de Türkiye’deki aileleri mağdur olabilmektedir. Bu sebeple, ülkedeki kurallara azami riayet edilmesi, mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından önem arzetmektedir.
7. Türkmenistan’da araçların camlarının siyah filmle kaplanması yasak olup, bu uygulama Türkmenistan’a giren yabancı araçları da kapsamaktadır. Bu tür araçların camlarındaki filmlerin çıkarılmaması halinde para cezası uygulanmaktadır.
Türkmenistan'a veya Türkmenistan üzerinden taşıma yapan firmaların ve sürücülerin belirtilen hususlara dikkat etmelerini önemle rica ederiz.