TÜRKİYE-KAZAKİSTAN KUKK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye-Kazakistan KUKK Toplantısı 28-29 Nisan 2016 tarihlerinde Astana’da gerçekleştirildi.
Türk tarafınca Türk taşımacılarının Kazakistan’da yaşadığı tüm sorunlar Kazak tarafına iletildi. Çözümler için KUKK Toplantısı boyunca uzun istişarelerde bulunuldu. Türk taşımacılarının en büyük talebi olan geçiş belgelerinin geçerliliğinin 60 güne çıkartılması talebi Kazak tarafınca vize süresi öne sürülerek kabul edilmedi. Yine de Türk tarafının talebinin ilgili Kazak makamlarına iletileceği hususunda Kazak tarafınca bilgi verildi. Türk tarafı Kazakistan’da uygulanan konvoy uygulaması ile ilgili şikayetleri dile getirdi.
“TIR Plus” sistemi hususunda istişareler
Kazak tarafı, 2016 yılında Kazakistan’da uygulanan konvoy uygulamasının çoğunluğunun Kırgızistan’a yönelik eşya taşımaları çerçevesinde gerçekleştiğini bildirdi. Kırgızistan gümrük otoritesinden, transit kontrol bilgi sistemine ilişkin teknik sorunların çözüldüğü bilgisinin gelmesinden sonra, TIR teminat miktarının üzerindeki gümrük ücret ve resimleri hariç olmak üzere, TIR karnesi ile Kırgızistan’a yönelik transit beyanı olması durumunda konvoy uygulamasının yapılmadığını bildirmişlerdir. Türkiye’de yakın zamanda TIR karnesi kefil kuruluşu tarafından uygulamaya konacak “TIR Plus” sistemi hususunda Kazak tarafına bilgi verilerek, “TIR Plus” uygulamasının ilgili taşımalarda dikkate alınması talep edildi. Taraflar Türk ve Kazak kefil kuruluşlarına TIR sözleşmesi kapsamındaki teminat yükümlülüğü miktarının artırılması hususunda anlaşmalarını tavsiye ettiler.
Elektronik Ön Bildirim Sorunu
Elektronik ön bildirim yapan firmalardan ücret alınması hususundaki şikayetimizle ilgili olarak Kazak tarafı, elektronik ön beyan sistemine doğru bir şekilde bilgi girilmesi durumunda, limandaki sınır geçiş kontrol süresinin kısalmasının yanı sıra taşımacının gümrük hizmetinden dolayı ücret ödenmeyeceği hususunda bilgi verdi.
Kazakistan’da Ağırlık Ölçümleri
Türk tarafı sınır kapılarında, limanlarda ve yükleme noktalarında Türk taşıtlarının ağırlığı bir kez ölçüldükten sonra aynı taşıma süresince bir kez daha tartılmamasına olanak sağlayacak bir ağırlık sertifikası verilmesi gerektiğini dile getirdi. Kazak Tarafı, Kazakistan’daki mevzuat uyarınca araç ağırlık ve boyut kontrolleri dahil aracın ilk kontrolden geçişinden sonra formun arka yüzünün mühürlendiği ve böylece aracın kontrolden geçtiği hususunda bilgi verdi. Bu mührün olması halinde tekrar kontrol yapılmayacağı dile getirildi.
2016 Yılı Geçiş Belgeleri Kotası
Türk tarafı İpek Yolu’nun tekrar canlandırılmasının önemi doğrultusunda son derece düşük transit geçiş belgesi kotası hususunda Kazak tarafını bilgilendirdi. Kazak Tarafı, Kazakistan Cumhuriyeti’nde 2017 yılında gerçekleştirilmesi öngörülen, sınır kapılarında ücret ödenerek transit geçiş belgesi alınmasına ilişkin mevzuat değişikliği hususunda Türk tarafına bilgi verdi. 2016 yılı kesin geçiş belgesi kotası hususunda taraflar aşağıdaki sayılarda anlaşmıştır:
-8.000 tektip geçiş belgesi
-2.000 transit geçiş belgesi
-1.500 üçüncü ülke geçiş belgesi
Aynı zamanda Kazak tarafı, Türk tarafına talep doğrultusunda transit geçiş belgesi verileceği hususunda teminat verdi.
Türk Heyeti 2016 yılında, Türk taşımacılarının Türkiye’den Kazakistan’a gerçekleştirdiği taşıma sayısının en az yüzde 26’sı kadar Kazak taşıtını yükleyecekleri hususunda teminat verdi.
Diğer yandan, Türk tarafı, tarafların taşımacıların tabi olduğu adil rekabet koşulları çerçevesinde, Kazak taşımacıların yukarıda belirtilen yüklemelerden daha fazla sayıda Türkiye’den gerçekleştireceği taşımaları kısıtlamayacaktır.
KUKK toplantısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Şaban Atlas Bey başkanlık etmiş olup, toplantıda UND’yi İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener temsil etti. Rusya, Kazakistan ve BDT Ülkeleri çalışma grubu gözlemci üyesi Türk Konseyi Proje Direktörü Ali Çiviler’de toplantıya UND heyetinde katılım sağladı.