TÜRK HEYETİ, BELARUS GEÇİŞ BELGESİ SORUNUNU ÇÖZEREK TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Bilindiği üzere Türkiye’den Belarus’a gerçekleşen ihracat taşımalarımız, geçiş belgelerinin Haziran ayında bitmesi sebebi ile yaklaşık 1.5 aydır gerçekleşememekte idi.
Bu sebeple, Ulaştırma Bakanlıkları arasında yazışmalar, Türk ve Belarus Dernekleri UND ve BAMAP’ın yoğun talepleri ve iletişimlerinin de etkisiyle 11-12 Temmuz 2016 tarihlerinde Türkiye – Belarus Kara Ulaştırma Karma Toplantısının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nurhan TÜFEKÇİOĞLU’nun başarılı yönetimi ile Türk taşımacılarının yaşadığı mağduriyet sona ermiş, üretilen çözüm önerileri ile Türk taşımacılarının en kısa sürede taşımalarına başlamasına olanak sağlayan çok sayıda olumlu kararın alınması sağlanmıştır.
Alınan Kararlar :
1) 2016 Yılı Geçiş Belgesi Durumu
a. Türk taşımacılarının acil ihracat yüklerimizi taşımaya başlayabilmesi için Türk tarafının talebiyle Türkiye’nin elinde olan ve henüz kullanılmayan 500 adet boş giriş ve 500 adet üçüncü ülke geçiş belgesinin ikili / transit geçiş belgesi olarak kullanılması, Belarus Makamlarınca kabul edildi.
Türk Tarafı, 14.07.2016, Perşembe günü söz konusu geçiş belgeleri seri numaralarını Belarus Tarafına iletilecektir. Belarus Kontrol Makamları boş giriş ve 3ncü ülke geçiş belgelerinin ikili olarak kullanılmasına alınan karar doğrultusunda izin verecektir.
Belarus Ulaştırma Bakanlığı Kontrol Makamları 14.07.2016 Türk tarafının belirttiği seri numaraları hususunda bilgilenmiş olacak ve bu sayede Türk taşımacısı ihracat taşımalarına ivedi başlayacaktır.
Taşımacılarımızın boş giriş ve 3ncü ülke geçiş belgelerini ikili / transit olarak kullanırken Belarus kontrol makamlarınca sorun yaşatılması durumunda, Derneğimize araç plakası, mevki, sürücü iletişim numaralarını alpdogan.kahraman@und.org.tr mail adresine iletmesi önemle rica olunur. Alınan kararlara aykırı uygulamaların çözülmesi ve Taşımacılarımızın taşımalarına devam edebilmesi için Derneğimiz ilgili girişimlerde bulunacaktır.
İlave 1.000 ikili / transit geçiş hakkı belgesi veren geçiş belgeleri dışında, 500 ücretsiz, 3.500 ücretli ikili geçiş belgesinin Türk Tarafına en kısa sürede iletilmesi hususunda mutabık kalındı. Türk Tarafı, taşımacılarımızın kullanımına ivedi sunmak üzere 500 ikili / transit geçiş belgesinin Türk tarafına Türkiye’ye götürülmek üzere elden teslim edilmesi için yoğun müzakerelerde bulunmuş ve sonucunda 500 ücretsiz ikili / transit geçiş belgesi, Türkiye’ye heyetimizle beraber getirilmiş, taşımacılarımızın dağıtımına sunulması için Derneğimizce, Türkiye Odalar Borsalar Birliği İstanbul Dağıtım Ofisine, 14.07.2016 tarihinde iletilecektir.
b. Ücretli geçiş belgesi uygulamasına yoğun itirazımız konunun Belarus Cumhurbaşkanı tarafından verilen emirle ve belirlenen oranlarda tüm ülke araçlarına uygulanacak olması sebebi ile Heyetimizce kabul edilmiştir.
İlave verilecek 3.500 ücretli geçiş belgesinin kullanım şartları olarak, ikili; gidiş-dönüş için toplam 55 Euro ödenecektir.
Belgelerin transit taşıma için kullanılması durumunda gidiş ve dönüşte 55 Euro olmak üzere toplam 110 Euro ödenecektir.
Bu kapsamda yukarıda anılan sayılar çerçevesinde, Türk Tarafı 2016 yılı için toplam ilave 5.000 Belarus ikili / transit geçiş belgesi kullanabilecektir.
2) 2017 Yılı Geçiş Belgeleri
Uzun zamandır kota artışı sağlanamayan ikili / transit geçiş belgelerinde de önemli bir başarı kazanılmış, belge kotamız %33 artışla 3.000 adetten 4.000 adete yükselmiştir.
Boş giriş 700 adet ve 3ncü ülke 800 adet olmak üzere kota sabit kalmıştır.
3) Diğer Konular
a) Bakanlıklar arasında iletişim noktaları. İhracat yüklerinin çeşitli sebeplerle durdurulması durumunda, sorunların daha net anlaşılması ve daha kısa sürede çözülmesi için Bakanlıklar arasında iletişim noktaları oluşturulmasına karar verilmiştir.
Toplantıda taşımacılarımızın yaşadığı sorunlarda Belarus Makamlarına, Derneğimizce detaylarıyla sunularak, çözüm ve işbirliği talep edilmiştir.
b) Derneğimizce dile getirilen sorunlar. Belarus yollarında kullanılan otoban cihazı konusunda yaşanan sorunlara ilişkin başvurulması gereken kurumların bilgileri ve yöntemi, ağır yük taşımacılığı, TIR karnesi teminatını aşan yükler için alternatif çözümler sunabilecek başvurulacak kurumların iletişim ve çalışma şartlarının bildirilmesi talep edilmiştir.
Toplantıda Belarus’ta Türk araçlarının el konulmasına varan yüksek cezaların hafifletilmesi için Bakanlığımız ve Derneğimizce destek talep edilmiştir.
İhracat ve taşımacılık alanında son derece deneyimli ve sektörümüze çok sayıda katkısı bulunan, Minsk Ticaret Müşavirimiz Fatih TURHAN’da Türk taşımacılarının yaşadığı sorunları dile getirerek, iki ülke arasındaki ticaretin çok daha kolay ve hızlı taşınması için görüşlerini ve önerilerini ifade etmiştir.
BAMAP Derneği eksikliği hissedilen Belarus’ta uyulması gereken kurallar hususunda tüm detaylı bilgileri Derneğimize ileteceğini bildirmiş, bu durum KUKK protokolüne de eklenmiştir. UND ve BAMAP arasındaki işbirliği ve iletişim devam edecektir.
KUKK toplantısına Derneğimiz adına İcra Kurulu Üyesi Alpdoğan KAHRAMAN, Rusya, Kazakistan ve BDT ülkeleri Çalışma Grubu Başkanı Naim KAKIRMAN ve Başkan Yardımcısı Kadir KUŞ katılım sağlamıştır.
Bu çerçevede, önemli başarılara imza atılan ve taşımacılarımızın biran önce faaliyetlerine başlamasına olanak sağlayan kararların alınmasına vesile olan başta Heyet Başkanı Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nurhan TÜFEKÇİOĞLU’na ve tüm heyet üyelerine sektörümüz adına sonsuz şükranlarımızı sunarız.