Trafik Sigortalarında Hasarsızlık Hakkının Yeni Araçlara Aktarımı Hazine Müsteşarlığınca Olumlu Karşılandı! - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /TRAFİK SİGORTALARINDA HASARSIZLIK HAKKININ YENİ ARAÇLARA AKTARIMI HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINCA OLUMLU KARŞILANDI!
TRAFİK SİGORTALARINDA HASARSIZLIK HAKKININ YENİ ARAÇLARA AKTARIMI HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINCA OLUMLU KARŞILANDI!
A+A-


Bilindiği üzere Derneğimiz, sektörümüzün sigorta maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla yine sektörümüz tarafından belirlenen sorunların çözüme kavuşturulması için Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü nezdinde resmi ziyaretlerini ve girişimlerini sürdürmektedir.
 
Hazine Müsteşarlığı tarafından 31.12.2013 tarihinde yayınlanan 2013/19 sayılı Genelgenin 6 ıncı maddesinde, “ Filo için düzenlenen poliçeler ile tüzel kişiye ait poliçelerde hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı motorlu araç temelinde gerçekleştirilir” hükmü yer almaktadır. Bu uygulama sebebiyle sektörümüzde faaliyet gösteren ve hasarsızlık hakkı olan araçların satışlarında yerine yeni araçların satın alınmasında hasarsızlık hakkı yeni araçlara devredilememekteydi.
 
Bu uygulamanın kaldırılması ve “satışı yapılan araçlara ait hasarsızlık hakkının yeni satın alınan araçlara aktarımının” sağlanması yönündeki talebimiz Hazine Müsteşarlığı ile detaylı olarak paylaşılmış idi.
 
Bu itibarla, Hazine Müsteşarlığı tarafından Derneğimize gönderilen yazıda, talebimize yönelik bir düzenlemenin 2015/36 sayılı Genelge ile yapıldığı ve söz konusu uygulamanın 01.10.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.
 
Söz konusu 2015/36 sayılı Genelgenin 6 ıncı maddesinde, “Araç işletenine ait birden fazla motorlu araç poliçelerinde hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı motorlu araç temelinde gerçekleştirilir. Ancak kişinin mevcut aracına/araçlarına ilave alacağı motorlu araçlar için düzenlenecek poliçelerde, söz konusu indirim ve artırım uygulamasında, referans gösterilebilir ve basamak değeri sigortalı açısından en avantajlı poliçeler arasında en yakın tarihli poliçe dikkate alınır. Bu madde kapsamında referans olan poliçe, sadece bir motorlu araca referans gösterilebilir” hükmündedir. Bu kapsamda 01.10.2015 tarihinden itibaren, firmalarımız tarafından satışı yapılan araçların ve söz konusu araçlara ait iptal işlemi yapılan poliçelerindeki hasarsızlık hakları yeni alınan araçlar için referans olarak değerlendirilecek ve yeni alınan araçlar için hasarsızlık hakkı dikkate alınarak yeni poliçeler düzenlenecektir.
 
Bu vesileyle, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü ve değerli ekibine öncelikle karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığı yapan sektörümüzün sorunlarına yönelik gösterdikleri ilgi ve söz konusu sorunlarının çözümüne yönelik olumlu yaklaşımları için teşekkürlerimiz sunuyoruz.

 
01.10.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 2015/36 sayılı Genelge’ye haberin eklerinden ulaşabilirsiniz.