Rusya Taşımalarında Yeni Dönem - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /RUSYA TAŞIMALARINDA YENİ DÖNEM
RUSYA TAŞIMALARINDA YENİ DÖNEM
A+A-
Türkiye-Rusya Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı 11-12 Aralık 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Taraflar, ikili taşımalarla ilgili olarak 2009 Protokolü’ne istinaden üç yıldır sürdürülen Rus Taşıtı yükleme sisteminin amacına ulaşmış olması nedeniyle sonlandırılması ve aşağıdaki geçiş belgesinin sisteminin uygulanmasını kararlaştırılmıştır.

İkili Geçiş Belgeleri: 9,000 adet olarak kararlaştırılmıştır. Bu belgelerin 1.000 adedi frigorifik özellikteki taşıtlar için, 8.000 adedi ise tüm taşımalar için kullanılacaktır. Belgeler 2013 yılının 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim aylarında 2.000 + frigorifik taşıtlar için 250 adet olmak üzere üçer aylık dönemler halinde kullanıma açılacaktır. Dönemi içinde kullanılmayan tüm geçiş belgeleri 2013 yılının sonuna kadar geçerli olacaktır. Taraflar, geçiş belgelerini ve üçer aylık dönemlerde kullanıma açacakları ikili geçiş belgelerinin seri numaralarını en geç 20 Aralık’a kadar denetim birimlerine iletilmek üzere diplomatik yazışma yoluyla karşılıklı olarak teati edilecektir.

Transit Geçiş Belgeleri: Taraflar, iki ülke arasında transit taşımacılığın kotaya tabi olmadan serbest olduğunu teyit etmişler ve bu çerçevede ilk etapta teati edilecek transit izin belgesi sayısını 6.000 olarak belirlemişlerdir. Yıl içindeki transit geçiş belgesi talepleri en geç 1 ay içerisinde karşılanacaktır.

Üçüncü ülke geçiş belgeleri: 1.500 olarak teati edilmesi kararlaştırılmıştır.

Geçiş belgeleri geçerliliği ile ilgili olarak ise şu hüküm önem taşımaktadır; Takvim yılının 31 Aralık tarihine kadar diğer ülke sınır kapılarına giriş yapan taşıtlar için tüm geçiş belgeleri bir sonraki yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olacaktır.

Taraflar, geçiş belgesi sistemini ve üçüncü ülkelerin taşımacılık pazar payını değerlendirmek üzere Ağustos 2013 tarihinde yeniden bir araya gelmeye karar vermişlerdir. Pariteye ulaşma çabaları ve Rus yükleme oranları değerlendirilecektir.

Diğer konular başlığında ise, Rus Tarafı, Türk taşımacılarının transit geçiş belgelerini ikili taşımalarda kullanmak suretiyle ihlal yaptığı hususunda bilgi vermiş ve ihlale karışan firmaların listesi Türk tarafına sunulmuştur.

Rusya taşımalarımızda yeni bir dönem başlatan KUKK toplantısında geçiş belgelerini tümüyle almamız, ihracatımızın ve taşımalarımızın kesintisiz devamı için büyük imkân sağlamakla beraber, sistemin sorunsuz devamı için Rusya yüklemelerinde üçüncü ülke taşıtları yerine mümkün olduğunca Rus taşıtı yüklenmesi firmalarımızdan önemle rica olunur. Zira 2013 yılı Ağustos ayında iki ülke taşımaları tekrar değerlendirilecek olup, bu süre zarfı içinde Rus yetkililerin karşısına güçlü çıkılması büyük önem arz etmektedir.

Diğer önemli bir husus ise, 2012 belgeleri ile; 31 Aralık 2012 tarihinde Rus sınır kapısından geçen araçların çıkışlarına en geç 31 Ocak 2013 tarihine kadar izin verileceğidir. 31 Aralık 2012’den sonra Rus sınır kapısından geçen araçlar mutlaka yeni sisteme göre 2013 belgesini bulundurmak zorundadır.

Toplantıda Türk Heyetini Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz başkanlık etmiş, Daire Başkanı Vekili Nurhan Tüfekçioğlu, Uzman Derya Ertan Şahin Bakanlığımız adına katılımda bulunmuş, Derneğimizi temsilen ise Genel Sekreter Fevzi Çakmak, Yönetim Kurulu Üyesi Ferruh Er, Rusya, Kazakistan ve BDT Ülkeleri Çalışma Grubu Başkanı Ufuk Cengizoğlu ile İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel katılım sağlamıştır.

Rusya taşımalarımızda yeni bir dönem başlatan protokolün imzalanmasında büyük emeği geçen Heyet Başkanı Hüseyin Yılmaz ve tüm katılımcılara sektörümüz adına teşekkür ederiz.