OGS ve HGS Gişelerindeki Kaçak Geçişlere Dikkat! - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /OGS VE HGS GİŞELERİNDEKİ KAÇAK GEÇİŞLERE DİKKAT!
OGS VE HGS GİŞELERİNDEKİ KAÇAK GEÇİŞLERE DİKKAT!
A+A-


Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler doğrultusunda Derneğimize iletilen bilgilerde; OGS veya HGS cihazı olmadığı, hesaplarının aktif olmadığı ya da yeterli bakiyeye sahip olmadığı hallerde otoyol gişelerinden kaçak geçişler yapıldığı ve yukarıda bahsi geçen kaçak geçiş tarihini takip eden ON BEŞ GÜN içinde söz konusu kaçak geçiş ile ilgili herhangi bir ödeme yapılmaması nedeniyle birçok taşımacı firmamıza ilgili cezaların tebliğ edildiği bilgisi aktarılmaktadır.
 
Bilindiği üzere, 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un “Geçiş Ücretini Ödememe ve Güvenliğin İhlali” başlıklı 30’uncu maddesinin;
 
Birinci Fıkrası;
“Genel Müdürlük işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Genel Müdürlük tarafından, geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin on katı tutarında idarî para cezası verilir.”
 
Yedinci Fıkrası;
“Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen ON BEŞ GÜN içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fıkrası ile beşinci fıkrasında belirtilen cezalar uygulanmaz.”
 
hükmüne amir olup, kaçak geçiş nedeniyle bahse konu 10 katı ceza ile karşı karşıya kalmamak için ON BEŞ GÜN içinde ilgili geçiş ücretinin yatırılması gerekmektedir. Yine ON BEŞ GÜN sonrasında, ilgili ceza kararı firmaya tebliğ edilinceye kadar, ödeme yapıldığı durumlarda da, geçiş ücreti hariç 10 (on) kat idari para cezası üzerinden %25 indirim hakkından yararlanılarak ödeme yapılabilmektedir.
 
Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, firmalarımızın yukarıda anılan mevzuat hükümleri doğrultusunda cezai işlemler ile karşılaşmamak adına,
http://uygulama.kgm.gov.tr/ihlal/Sayfalar/ihlal.aspx linki üzerinden düzenli olarak “Plaka - Geçiş İhlal Sorgulaması” yapması gerektiği ve böylelikle cezai işlemler ile karşılaşılmasının önleneceği bilgisi aktarılmaktadır.
 
Yukarıda anılan Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun bilgi edinilmesi amacıyla ilişikte yer almaktadır.
 
Taşımacı firmalarımızın bilgilerine önemle rica olunur.