Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Değişiklik - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
A+A-
28.06.2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişikliğe gidilmiştir. Söz konusu Kanuna getirilen en önemli değişiklik, kaçakçılık suçlarına ilişkin verilen hapis cezalarındaki artış olmuştur. Buna göre;
 
·         Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3 üncü maddesinin; ikinci fıkrasında yer alan “sahte belge kullanmak suretiyle” ibaresi “aldatıcı işlem ve davranışlarla” şeklinde değişmiş ve ilgili maddedeki hapis cezasının alt sınır bir yıldan “iki yıldan” çıkarılmıştır.
 
·         İlgili 5607 sayılı Kanunun üçüncü fıkrasında yer alan Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakan kişiye uygulanacak hapis cezasına ilişkin “altı aydan iki yıla” ibaresi “bir yıldan üç yıla” olarak arttırılmıştır.
 
·         Kanun’un dördüncü fıkrasındaki belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişiye verilecek hapis cezasındaki alt sınır “bir yıl” olarak değiştirilmiştir.
 
·         Kanun’un beşinci fıkrasında yer alan hapis cezalarının alt sınırı “bir yıl” üst sınır ise “üç yıl” olarak değiştirilmiştir.
 
·         Kanun’un altıncı fıkrasında yer alan hapis cezalarının alt sınırı “altı ay” üst sınır ise “iki yıl” olarak değiştirilmiştir.
 
·         Kanun’un sekizinci fıkrasında yer alan hapis cezalarının alt sınırı “bir yıl” üst sınır ise “üç yıl” olarak değiştirilmiştir.
 
·         Kanun’un dokuzuncu fıkrasında yer alan “İhracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş gibi göstermek ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstererek ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak suretiyle haksız çıkar sağlayan” ibaresi “İlgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak amacıyla ihracat gerçekleşmediği hâlde gerçekleşmiş gibi gösteren ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik gösteren” şeklinde değiştirilmiştir.
 
·         Kanun’un onuncu fıkrasında yer alan “kaçakçılık suçunu işleyen kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” ibaresi “yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz” şeklinde;
 
·        Kanun’un 11’inci ve 18’inci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, on dokuzuncu ve yirminci fıkralar yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki 22’inci fıkra eklenmiştir.
 
“(11) Ulusal marker uygulamasına tabi olup da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun belirlediği seviyenin altında ulusal marker içeren veya hiç içermeyen akaryakıtı;
a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,
b) Satışa arz eden veya satan,
c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan,
kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, marker içermeyen veya seviyesi geçersiz olan akaryakıtın kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.”
 
“(18) Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri;
a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,
b) Satışa arz eden veya satan,
c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan,
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.”
 
“(22) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyanın değerinin fahiş olması hâlinde, verilecek cezalar yarısından bir katına kadar artırılır.”
 
İlgili Kanun tüm değişiklikler işlenmiş hali aşağıdaki dosyalar bölümünde yer almaktadır.