İSPANYA KUKK TOPLANTISINDA ÖNEMLİ GELİŞME

Türkiye - İspanya Kara Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı 05-06 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleşmiştir. Toplantıya Türk heyeti adına Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Nurhan Tüfekçioğlu ve İspanya adına Karayolu Taşımacılığı İdare, Analiz ve Yenilik Genel Müdür Yardımcısı Sayın Palacios Başkanlık yapmıştır. Derneğimiz adına ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Baykara ve Avrupa Ülkeleri Uzmanı Kadir Çirkin katılım sağlamıştır.
Toplantıda Türk heyeti tarafından, iki ülke arasındaki ticarette en önemli engel olan Geçiş Belgesi Kotalarının libere edilmesi talep edilmiştir. İspanya heyeti ise Geçiş Belgelerin serbestleştirilmesi hususunda olumlu bir yaklaşım sergilememiştir.
Uzun süren müzakereler sonucunda, Tektip Geçiş Belgesi Kotasında %80 oranında bir artış sağlanmış olup, karşılıklı olarak 9.500 adet Tektip (İkili/Transit) Geçiş Belgesi teati edilmesine karar verilmiştir.
Ayrıca, son zamanlarda Türk çekiciler tarafından Fransa Limanlarına varış yapan yarı römorkların yine aynı Türk firmalara ait çekiciler tarafından İspanya’ya taşınması sırasında özellikle Zarragoza ve İrun bölgesinde karşılaşılan kabotaj değerlendirmesi kapsamında kesilen 4.601 Euro’luk cezai işlemler Genel Müdürlüğümüz ve Derneğimiz tarafından toplantı gündemine getirilmiş ve bu hususta yoğun müzakereler gerçekleştirilmiştir.
İspanya heyetinin gerçekleştirilen taşımalara ilişkin ısrarlı bir şekilde Üçüncü Ülke taşıması olarak adlandırmasına karşın, Türk Heyetinin kararlı tutumu sonucunda, bahse konu taşıma tipinin herhangi bir kabotaj taşıması olmadığı ve de taşımanın gerçekleşmesi için Üçüncü Ülke Geçiş Belgesine ihtiyaç duyulmayacağı hususunda anlaşmaya varılmıştır.
Bu çerçevede, “RO-RO ile AB limanlarına varış yapan Türk plakalı yarı römorkların Türk çekiciler tarafından İspanya ve İspanya üzerine gerçekleştirdiği taşıma faaliyetlerinin mevcut tektip geçiş belgeleri ile yapılmasına imkan sağlandığı ve bu taşıma şeklinde herhangi bir 3. Ülke Geçiş Belgesinin aranmayarak Kabotaj olarak değerlendirilmeyeceği konularında anlaşmaya varılmıştır.” bilgisi protokole derç edilmiştir.
Böylelikle, Avrupa Birliği limanlarına varış yapan yarı römorkların Türk plakalı araçlarımız tarafından İspanya’ya taşımaları sırasında karşı karşıya kalınan cezaların önüne geçilmiştir.
Diğer taraftan, söz konusu toplantıda, bahse konu kabotaj yorumu kapsamında Fransa’nın Toulon Limanından alınan yarı-römorkların İspanya’ya taşımaları sırasında Türk araçlarına kesilen ceza makbuzlarının Genel Müdürlüğümüze iletilmesi kararı alınmış olup, yukarıda anılan kabotaj cezalarının kadir.cirkin@und.org.tr e-posta adresi üzerinden Derneğimiz ile paylaşılması hususunu önemle rica ederiz.
Toplantıya başkanlık eden ve sektörümüz için çok önemli sonuçların alınmasına imkan sağlayan Kara Ulaştırması Daire Başkanı Sayın Nurhan Tüfekçioğlu’na ve Bakanlığımız heyetine destekleri ve girişimlerinde dolayı sektörümüz ve Derneğimiz adına teşekkür ederiz.