İş Güvenliği Kapsamı Hakkında Bilgilendirme - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
A+A-
  • Gıda Hijyen Yönetmeliği kapsamında firmalar Ana Faaliyet konuları Gıda üretimi olmasa dahi mutfak, yemekhane vb. alanlarda çalıştırdıkları personele MEB onaylı eğitim kurumlarından 40 saatlik eğitim ve Hijyen Sertifikası aldırmaları gerekmektedir.
 
Aşçı Hijyen Eğitimi
Bar Görevlisi (Barmen) Hijyen Eğitimi
Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi
Otel/Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi
Pastacı Hijyen Eğitimi
Servis Görevlisi (Garson) Hijyen Eğitimi
Şef (Yiyecek Hazırlama ve Sunum Hizmetleri) Hijyen Eğitimi
 
  • İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğin 11.Maddesinde Görevlendirilecek ekipler ve çalışan sayıları belirlenmiştir.
 
  Çok Tehlikeli Tehlikeli Az Tehlikeli
Arama Kurtarma ve Tahliye 30 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
40 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
50 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
Yangınla Mücadele 30 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
40 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
50 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
İlkyardım 10 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
10 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
20 Çalışanda
1 Çalışan Belirlenecek
 
Yönetmeliğin İlgili Maddesi Şöyledir.
MADDE 11 – (1) İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;
a) Arama, kurtarma ve tahliye,
b) Yangınla mücadele,
konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.
(2) İşveren, ilkyardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre destek elemanı görevlendirir.
(3) Her konu için birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken işyerlerinde bu çalışanlar konularına göre ekipler halinde koordineli olarak görev yapar. Her ekipte bir ekip başı bulunur.
(4) İşveren tarafından acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere çalışanları arasından bir sorumlu görevlendirilir.
(5) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir.