İKV: Bulgaristan'ın Transit Geçişi Engellemesi Gümrük Birliği ve DTÖ'ye Aykırıdır - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /İKV: BULGARİSTAN'IN TRANSİT GEÇİŞİ ENGELLEMESİ GÜMRÜK BİRLİĞİ VE DTÖ'YE AYKIRIDIR
İKV: BULGARİSTAN'IN TRANSİT GEÇİŞİ ENGELLEMESİ GÜMRÜK BİRLİĞİ VE DTÖ'YE AYKIRIDIR
A+A-
Bulgaristan Türk nakliye araçlarının transit geçişlerini haksız ve hukuksuz olarak engelleme girişimlerine devam ediyor. Daha önce Bulgar makamları 7 Ekim 2013 tarihinde Türk araçlarının tümünü Kapıkule’den Bulgaristan’a giriş noktasında keyfi kontrollere tabi tutmuş ve tüm araçlara gerçek dışı ve haksız farklı gerekçelerle 1.500 ile 2.000 Euro arasında ceza uygulamıştır. Bu cezayı vermemek için Bulgaristan topraklarına giremeyen araçlar yüzünden oluşan araç yoğunluğu sebebiyle giriş de yapılamamış ve kilometrelerce uzunlukta TIR kuyrukları oluşmuştu.
 
Bulgaristan bu kez iki ülke Ulaştırma Bakanları tarafından imzalanarak taahhüt altına alınan 2014 yılı ilk altı ayı için 125.000 adet transit geçiş belgesinden sadece 5000 adet belgeyi Türk tarafına teslim etmiş ve kalan geçiş belgelerinin verilmesini Türkiye-Bulgaristan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu  toplantısı yapılması şartına bağlamıştır. Bu şekildeki geciktirmelerle Bulgar nakliyeciler lehine, Türk nakliyeciler aleyhine haksız rekabet de yaratılmaktadır. Zira bu sayede Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin verilerine göre de Türkiye’den Bulgaristan’a gerçekleşen 60.000 ihraç seferinden 50.000’i Bulgar araçlarınca taşınmakta, sadece %20’si, yani 10.000 seferi taşınan yükün sahibi olan ülkemiz nakliyecilerince taşınabilmektedir.
 
Türkiye’den tüm Avrupa’ya yönelik ulaşım ve ihracat için büyük bir engel oluşturan bu durum uluslararası hukuka açıkça aykırıdır.
 
Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliği iki taraf arasında sanayi mallarına uygulanan tüm vergi, miktar kısıtlaması ve eş etkili her türlü önlemi yasaklamıştır. Oysa Türk taşımacısına uygulanan ve giderek boyutları artan bu tür uygulamalar ticareti engelleyici eş etkili önlem oluşturmaktadır. Gümrük birliğinin  ilkelerine kesinlikle aykırıdır.
 
Bilindiği üzere gümrük birliği öncelikle taraflar arasında malların serbest dolaşımını kapsar ve bunun gerçekleşmesi için sadece her türlü vergi ve miktar kısıtlamalarının ve bunlara eş etkili tedbirlerin kaldırılmasını değil aynı zamanda malların gümrük birliğine taraf olan devletlerin topraklarından transit geçişini de içerir (Esasen transit geçişin engellenmesi miktar kısıtlaması veya buna eş etkili tedbir olarak da değerlendirilmektedir).
 
AB Adalet Divanı  da birçok kararında  bu hususu teyit etmiştir. Divan’a göre: “Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını zorunlu kılar. Söz konusu özgürlük bir üye ülkenin transit malların dolaşımını engellemesi veya buna müdahalesi durumunda tam olarak gerçekleşmiş olmaz. Bu kapsamda gümrük birliğinin bir sonucu olarak transit geçiş serbestisi genel bir prensip olarak kabul edilmelidir.” (Case C-115/02, Rioglass and Transmear, parag. 18).
 
Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğini düzenleyen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın (OKK) bu Kararın AB Adalet Divanı kararları çerçevesinde yorumlanacağını öngören 66. Maddesi karşısında, Divan’ın bu içtihadının Türkiye-AB gümrük birliği için de geçerli olacağı açıktır.
 
Öte yandan bu olayda yaşanan ulaşımı engelleyici önlemler ve transit geçiş kotaları sadece gümrük birliği kurallarına değil, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına da aykırıdır. GATT Anlaşması’nın 5. Maddesi DTÖ üyesi ülkelerin transit mal geçişlerini serbestleştirmelerini ve birbirlerine karşı sınırlama getirmemelerini öngörmektedir. AB ve üye ülkeleri ile Türkiye de DTÖ’ye taraf olduklarına göre, bu ülkeler arasında transit geçişlere getirilen sınırlamaların da GATT’a aykırı olduğu tabiidir. Ayrıca 3-6 Aralık 2013 tarihlerinde Bali’de gerçekleşen DTÖ Bakanlar Konferansında, Bulgaristan’ın da dahil olduğu 159 ülke bir kez daha GATT’ın 5. Maddesini vurgulayarak şu kararı almıştır: “Hiçbir üye ülke üzerinden transit geçişi engelleyemez, bu geçişlere izin verme hakkını caydırıcılık olarak da kullanamaz.”
 
Bu durumda konunun  acilen  Gümrük Birliği Ortak Komitesi ve Ortaklık Konseyi’nde ele alınması gerekir. Başvurulabilecek bir hukuki yol, bu tür korumacı ve gümrük vergisine eş etkili tedbir uygulayan ülkelere karşı bu uygulamadan zarar gören şirketlerin tazminat davası açması olabilir. Bu dava ilgili üye devletin yetkili makamına (İdare, Bakanlık vs) karşı uygulamanın Türkiye-AB ortaklık anlaşmalarına ve 1/95 sayılı OKK’ye aykırılığı nedeniyle açılmalıdır.
 
Söz konusu uygulamalar, GATT Anlaşması’nın 5. Maddesine de aykırı olduğundan Türkiye konuyla ilgili olarak DTÖ’ye şikayette bulunarak ihtilafların çözümü mekanizması harekete geçirmelidir.
 
AB hukukunun koruyucusu konumunda olan Avrupa Komisyonu’nu da bu konuda gerekli takibatı yaparak Bulgaristan’ı uyarmaya ve gümrük birliğine aykırı bu tür uygulamaların kaldırılması için ön ayak olmaya davet ediyoruz. 
 
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
 




IKV PRESS RELEASE ON

BULGARIA’S BLOCKAGE ON TRANSIT PASSAGE IS AGAINST THE CUSTOMS UNION AND THE WTO

Bulgaria continues obstructing on illegal and unfair bases the Turkish trucks from entering its borders. Previously on the 7th October2013, all Turkish trucks were subject to arbitrary controls by Bulgarian authorities at the entry point of Bulgaria and fines between 1500 to 2000 euros were applied to all trucks for factitious and unfair reasons. As a result, due to the large number of vehicles trying to avoid this penalty by not entering the Bulgarian territory, trucks formed a kilometres-long queue in front of the border points.

This time, Bulgaria handed over only 5.000 out of the 125.000 transit pass permits it was expected to give Turkish trucks for the first half of 2014 following an agreement signed by the Ministers of Transport of both countries. Moreover, the issue of the remaining transit pass permits has been placed under new conditions. The remaining permit will be issued only after a meeting is organized within the framework of Bulgarian-Turkish Commission on Road Transport. This delay creates an unfair competition against Turkish transporters which present on the other hand an advantage for Bulgarian transporters. As a result, according to the data of the International Transporters Association, 50.000 out of the 60.000 export expedition between Turkey and Bulgaria are carried by Bulgarian vehicles and only 20 percent (i.e. 10.000) of the cargo is transported by the trucks of our country which is the owner of the freightage.

This constitutes for Turkey an important obstacle not only to reach Europe via land route but also to export its goods within the framework of the customs union.

The established Customs Union between Turkey and the EU prohibits all customs duties, quantitative restrictions duties and quantitative restrictions applied to trade in industrial goods between both parties as well as any other measures having equivalent effect. However these kinds of practices applied against Turkish transporters have an equivalent effect of obstructing trade and can be deemed as non-tariff barriers to free trade. It is without doubt that these practices go against the principles of a customs union.

As it is well-known, the customs union covers the free movement of goods between parties and for this purpose, not only all kinds of custom and quantitative restrictions as well as measures having equivalent effect must be lifted but the transit of these goods in the countries who took part in the customs union must be allowed. (In other words, preventing the transit could be also considered as a quantitative restriction or as a measure which has an equivalent effect).

The European Court of Justice has confirmed this in many of its decisions. According to the Court, “the Customs Union established by the EC Treaty necessarily implies that the free movement of goods between Member States should be ensured. That freedom could not itself be complete if it were possible for Member States to impede or interfere in any way with the movement of goods in transit. It is therefore necessary, as a consequence of the Customs Union and in the mutual interest of the Member States, to acknowledge the existence of a general principle of freedom of transit of goods within the Community” (Case C-115/02, Rioglass and Transmear, paragraph 18).

Considering that in Article 66 which foresees that the decision 1/95 of the EC-Turkey Association Council that regulates the Customs Union between Turkey and the European Union should be interpreted within the framework of European Court of Justice’s decisions, this case law of the Court is also applied for the established Customs Union between Turkey and the European Union.

On the other hand, these measures obstructing the transport and the quotas on transit contradict and violate not only the rules of the customs union but also those of the World Trade Organization. Article 5 of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) foresees the liberalization of the transit of goods between members of the WTO thus preventing the introduction of restriction against each other. Since the EU, its Member States and Turkey are members of the WTO, it goes without saying that the restrictions introduced to transit between these countries contravenes GATT’s principles and rules. Besides, at the WTO Ministerial Conference that was held in Bali in December 2013, 159 Member states including Bulgaria also agreed on the following decision by making reference to Article 5 of GATT: “Any regulations or formalities in connection with traffic in transit imposed by a Member shall not (….) be applied in a manner that would constitute a disguised restriction on traffic in transit.” (Agreement on Trade Facilitation, Article 11: Freedom of Transit)

Under these circumstances, this issue should without further delay be discussed within the Customs Union Joint Committee and the Association Council. However, this problem regarding the restrictions applied to shipping has been brought many times by Turkey without any result in return. A legal solution to the matter could be for companies who have suffered from this protectionism and measures which have equivalent effect to the customs duties, to bring before relevant Courts actions for damages. This lawsuit can be opened at the competent court of an EU Member State since these practices are applied in violation of the Association Agreement between Turkey and the European Union and the decision 1/95 of the EC-Turkey Association Council. It is the duty of national courts of EU Member states to refer such cases to the European Court of Justice for a preliminary ruling since the Turkey-EU Association Agreement constitutes one of the primary sources of EU law. It is also a probability that Turkey could file a complaint before the WTO and thus activate the dispute settlement mechanism since the restriction of freedom of transit on the part of Bulgarian authorities constitute a violation of Article 5 of GATT.

The European Commission, an institution which is designated as “the guardian of the Treaties and EU law” must take the necessary legal action and to warn Bulgaria by inviting the authorities to take immediate action and lift these measures that contravene the basic principles and spirit of the customs union.

Economic Development Foundation
www.ikv.org.tr