İkinci El Araç Satışlarında Düzenleme - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA DÜZENLEME
İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA DÜZENLEME
A+A-
İkinci El Araç Satışlarında Düzenleme

15 Ağustos 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ‘Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir’ hükmü getirilmiş olup, 3 ten fazla araç satışı için yetki belgesi şartı getirilmiştir.

Yönetmeliğin 4. Maddesi (ç) bendi; “İkinci el motorlu kara taşıtı: 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesinde tanımlanan ve tescilli olan motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar” olarak tanımlanmıştır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 3. Maddesinde çekiciler ayrıca belirtilmiş olmasına karşın, yönetmelikte hariç tutulmuş yani kapsama alınmamıştır.

Konu ile ilgili Türkiye Noterler Birliğinden alınan bilgi özetle; Çekici cinsi araçların satışında söz konusu yönetmelik hükmünün uygulanmayacağı değerlendirilmektedir.’ şeklindedir.

Ancak firmaların çekici haricinde Yönetmelikte belirtilen (otomobil, kamyon, kamyonet vb.) araçları satmaları halinde yetki belgesi aranacaktır. Bu araçların yetki belgesi olmadan satışının yapılması halinde, Ticaret Bakanlığına bildirileceği ve cezai işlem uygulanabilecektir.

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiler arasında; Yönetmelik’te belirtildiği üzere 3’ten fazla araç satışının sistemden tespit edileceği, çekicilerin bu Yönetmelik kapsamına dahil olmadığı, Yönetmelikte belirtilen motorlu taşıtların 3’ten fazla satışını yapan kişi/firmaların incelenebileceği, şahısların ve bazı firmaların incelenmesine öncelik verilebileceği yer almaktadır. Ayrıca incelemelerde firmalara bu satış faaliyetlerini açıklamalarının talep edilebileceği, bu incelemeyi her firma özelinde (büyüklüğü/faaliyet konusu vb.) yapabileceklerini ve duruma göre cezai işlem uygulamasının değerlendirilebileceği ayrıca belirtilmiştir.

Sonuç olarak; çekici satışları bu Yönetmelik kapsamında yer almamakta olup 3 satış sınırlaması kapsamına girmemektedir. Ancak kullanılmakta olan binek vb. araçları bir takvim yılı içerisinde yetki belgesiz 3’ten fazla satmaları halinde incelenme riski az da olsa bulunmakta olup, herhangi bir inceleme durumunda Derneğimizle irtibata geçmenizi önemle rica ederiz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/08/20200815-1.htm