Gümrük Yönetmeliğinde ve Transit Rejiminde Önemli Değişiklik - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE VE TRANSİT REJİMİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE VE TRANSİT REJİMİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
A+A-
01 Ağustos 2017 tarih ve 30141 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte Gümrük Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir.

Gümrük Yönetmeliği değişikliği sonucunda getirilen değişikliklerin detaylarına bakıldığında ise;

 
  • Yönetmelikteki “Asıl Sorumlu” tanımı “Rejim Hak Sahibi” olarak değiştirilmiş ve çok basit gerekçelerle (trafik cezası gibi) asıl sorumluya gidilmemesi düzenlenmiştir.
  • Ulusal transitte ön beyan uygulaması başlatılmaktadır. Konunun detayını içeren duyurumuza gitmek için lütfen tıklayınız!
  • Ortak transit rejimi çerçevesinde Bakanlıkça verilen kapsamlı teminat kullanma izni kapsamındaki teminatlar, ulusal transit işlemlerinde de kullanılabilir hale getirilmiştir.
  • Antrepo açma ve işletme izinlerine 5 yıllık süre sınırı getirilmiş ve süre sonunda faaliyetine devam etmek isteyen antrepo işleticilerinin açma ve işletme iznine ilişkin yürürlükte olan mevzuata uygun şartların sağlandığını gösteren belgeleri bağlı oldukları gümrük müdürlüğüne ibraz etmeleri kaydıyla açma ve işletme izninin geçerlilik süresinin uzatılmasını talep edeceği hükme bağlanmıştır.
  • Yönetmelikteki Riskli Eşya tanımı ve bu tanım kapsamındaki ürünlerin listesini içeren Yönetmeliğin 33 no’lu Eki kaldırılmıştır. Bu tanım sebebiyle EK-33’teki ürünlere standart ATS uygulaması vb. standart risk önlemleri gümrük sistemdeki risk analizi sonuçlarına ve gerektiği durumlarda memur insiyatifine bırakılmıştır.
  • Serbest Dolaşımda olmayan eşyada eksiklik/fazlalık hükümlerinde değişikliğe gidilmiştir.
  • Varış gümrük idaresinde yapılan kontrol neticesinde, taşıta tatbik edilen mühürlerin sağlam olduğu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun ihlal edildiğine yönelik bir tespitte bulunulmadığı ve 239 ve 240 ıncı maddeler çerçevesinde bir eksiklik ya da fazlalık bulunmadığı; ancak, eşyanın tarife alt pozisyonunun beyan edilenden farklı olduğunun tespit edildiği hallerde Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılacağı hükme bağlanmıştır. Böylelikle, varışta 8’li GTİP farklılığı nedeniyle doğrudan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre işlem yapılmasına dair hüküm kaldırılmıştır. Tarife alt pozisyonu farklı çıkan eşyada, eksiklik/fazlalık yok ise, mühür sağlam ise ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na temas eden bir durum yok ise Gümrük Kanunu’nun 241/1 hükmü uygulanacaktır.
  • Ulusal transit rejiminde eksik veya fazla çıkan eşya için rejim hak sahibince ispat süresi Gümrük Kanunu’nda belirtilen süreler yerine Ortak Transit Sözleşmesinde belirtilen sürelerle değiştirilmiş ve 28 gün olarak belirlenmiştir.
  • Ulusal transit rejiminde oluşan uyuşmazlıkların Hareket Gümrük İdaresince çözümleneceği hükme bağlanmıştır.
  • Ulusal transit rejiminde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana aykırılık oluştuğu hallerde, varış gümrük idaresinde, sistemde kontrol sonucu girilmeden, yükümlüsünce eksikliğe ilişkin gümrük vergileri ve diğer yüklerin ödenmek istenmesi ve bunların varış bildirimini müteakip üç gün içinde ödenmesi halinde, ilave bilgi ve belge aranmaksızın rejim ibra edileceği hükme bağlanmıştır.
  • Ortak Transit Rejimi kapsamında, Türkiye Gümrük Bölgesine mühürlü olarak gelen ve mühürleri kontrol edilmek suretiyle varış gümrük idaresine sevk edilen veya mühürsüz gelen ve transit idaresince mühür tatbik edilmek suretiyle ya da mühürden vazgeçme uygulanarak varış gümrük idaresine sevk edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, varış gümrük idaresince yapılan muayenesi sonucunda eşyanın beyanda belirtilen cinsine uygun olmakla birlikte beyana göre eksik çıkması halinde, hareket/transit gümrük idaresinde tatbik edilen orijinal mührün sağlam olması durumunda, varış gümrük idaresince eksik çıkan miktar üzerinden transit işlemi sonlandırılacağı hükme bağlanmıştır. Hareket/transit gümrük idaresinde tatbik edilen orijinal mührün sağlam olmaması veya sökülmüş olması ya da eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi içinde boşaltıldığı veya değiştirildiğine ilişkin kanaatin oluşması durumunda, tahsilat işlemi başlatılacaktır.
  • Ulusal ve ortak transit rejiminde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana göre fazlalık tespit edilmesi halinde, beyanname ve ekli belgelerden kaynaklı yanlış beyan söz konusu ise veya mahreç kaynaklı yanlış beyan olduğu ispat edilirse fazla eşyaya ilişkin rejim beyanında bulunulabileceği hüküm altına alınmıştır.
  • Serbest dolaşımda olmayan ve beyana göre fazla çıkan eşya yurtdışı edilecekse fazla çıkan eşya ile beyan edilen eşyanın aynı olması durumda buna izin verilebileceği, farklı ise farklı çıkan eşyaya izin verilmeyeceği, ancak mahreç kaynaklı yanlış beyan olduğu ispat edilirse izin verilebileceği hüküm altına alınmıştır.
  • Transit rejiminde toplu ve götürü teminat kullanımı 01.11.2017 tarihi itibari ile sonlandırılmaktadır.
 
Diğer taraftan, aynı tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Transit Rejimi başlıklı 4 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği kapsamında basitleştirilmiş usuller kapsamında belirlenecek usul ve esaslar saklı kalmak üzere, eşyanın ortak transit rejimi ve ulusal transit rejimi çerçevesinde taşınmasında uygulanacak gümrük işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.

Getirilen değişikliklere bakıldığında ise;


Kapsamlı teminatta indirimler devreye alınmaktadır. Söz konusu indirimlere ilişkin şartları içeren tablo aşağıda yer almakta olup, ilave koşullar Tebliğ içinde ayrıca belirtilmiştir.

Kapsamlı Teminat ve İndirimler
Kriterler %50
(İkinci Düzey)
%30
(Üçüncü Düzey)
Teminattan vazgeçme
(Dördüncü Düzey)
GRN Kullanma Süresi en az 1 yıl ikinci düzey en az 2 yıl ikinci düzey en az 3 yıl üçüncü düzey
GRN ile yapılan taşıma sayısı son 1 yılda en az 1000 taşıma son 1 yılda en az 2000 taşıma son 1 yılda en az 4000 taşıma
GK 235/5 uyarınca alınan ceza son 1 yıl içinde %1'i aşmayan sayıda son 1 yıl içinde %0,75'i aşmayan sayıda son 1 yıl içinde %0,5'i aşmayan sayıda
GK 241 uyarınca (GK 241/1 hariç) alınan usulsüzlük ceza sayısı son 1 yıl içinde %4'ü aşmayan sayıda son 1 yıl içinde %3'ü aşmayan sayıda son 1 yıl içinde %2'yi aşmayan sayıda
 
 
  • Kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvuruları en az 2 milyon TL tutarındaki kapsamlı teminat mektupları için yapılacağı hükme bağlanmıştır. 
  • Basitleştirme izinlerinin yeniden değerlendirilmesi, askıya alınması ve iptali düzenlenmiştir.
  • Çok Modlu Taşımacılık İşlemleri kapsamında gerçekleştirilen transit ve çıkış idaresi işlemlerinde basitleştirmeler sağlanmıştır.
  • Ortak ve ulusal transit rejimleri kapsamında bağlantı hareket ya da varış gümrük idarelerince işlemleri tamamlanmayan transit beyanları, aylık dönemler itibarıyla ilgili Bölge Müdürlüğünce takip edilmesi ve işlemlerin mevzuatta belirtilen süreler içerisinde tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınacağı hükme bağlanmıştır.
 
Gümrük Yönetmeliği değişikliği ve Transit Rejimi başlıklı Gümrük Genel Tebliği ilişikteki dosyalar bölümünde yer almaktadır.
 
Üyelerimizin bilgilerine önemle duyurulur.