Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
A+A-
07 Ekim 2016 tarih ve 29850 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte Gümrük Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiş, uzunca bir süredir antrepolardaki gümrük memuru ve yetkilendirilmiş gümrük müşaviri arasındaki yetki karmaşası giderilmiş, transit beyannameli taşımalarda ihracat taşımaları için geçerli olmak üzere varış idare değişikliklerinde kesilen usulsüzlük cezaları kaldırılmış ve çıkışlarda sektörün hareket kabiliyeti arttırılmış, sınır kapılarına gelen ve laboratuvar tahlili sebebiyle günler kaybeden araçlara çözüm üretilerek tahlil işlemleri boyunca araçların sınır kapılarında beklemesinin önüne geçilmiştir.
 
Gümrük Yönetmeliği değişikliği sonucunda getirilen değişikliklerin detaylarına bakıldığında ise; 
  • Onaylanmış Kişi Statüsü, kapsamı ve sağlanması gereken koşullarda değişikliğe gidilmiştir.
  • Mavi hat kriterinde değişikliğe gidilmiş ve 15 Ağustos 2017 tarihinde itibaren Mavi Hat Kriterine ilişkin uygulamalar sadece ihracat işlemleri ile sınırlandırılmış, ithalat kaldırılmıştır.
  • Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinden alınan fakat mahkeme kararı ile sürdürülmekte olan yetkiler yine Yönetmelik değişikliği ile geri iade edilmiştir.
  • Kara Hudut Kapılarına getirilen eşyanın transit rejimi beyanında bulunulduğu durumda, beyanın belge kontrolüne tabi tutulması ya da fiziki muayeneye tabi tutulan eşyanın niteliği itibarıyla muayene memurunca gümrük tarife istatistik pozisyonunun tespitinin mümkün olması halinde eşya laboratuvar tahliline tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmış ve laboratuvar tahlili sebebiyle sınır kapılarında yaşanan beklemelerin önüne geçilmiştir.
  • Antrepo açma, işletme, değişiklik yapma, işlemlerinde düzenlenen tespit raporunun gümrük memuru yerine Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri tarafından verilmesi hükme bağlanmıştır.
  • Antrepolardaki stok kayıtlarının tutulması, özellikli eşyaların antrepolardan çıkarılması ile ilgili işlemlerde gümrük memuru ile birlikte Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirine yetki verilmiştir.
  • Çift kilit bulundurulması zorunlu olan antrepoların sadece Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri bulunmayan antrepo ile sınırlandırılması hüküm altına alınmıştır.
  • Transit beyannamesi ile yapılan taşımalarda varış gümrük idare değişikliklerinde kesilen usulsüzlük cezaları, ihracat taşımaları için kaldırılmıştır.
 
Söz konusu Yönetmelik değişikliği ile ilgili karşılaştırma tablosu ve Yönetmelik değişikliği metni ilişikte yer almaktadır.
 
Üyelerimizin bilgilerine rica olunur.