GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINDA KULLANILAN ARACA EL KONULMASINA DAİR MEVZUAT YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
29 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 6’ncı maddesi kapsamında 6458 sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 1 ile göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan araca el koyma düzenlemesi getirilmiştir.
Söz konusu düzenleme ile birlikte, aşağıdaki madde içeriği hallerin (a, b, c, ç) oluştuğu durumlarda soruşturma tamamlanıncaya kadar aracın, sahibi tarafından geri alınmak istendiği durumlarda ilgili aracın değeri kadar teminat 30 gün içinde Maliye Bakanlığına yatırılması gerekmektedir. Teminatın yatırılmadığı durumlarda ise araç derhal tasfiye edileceği hükme bağlanmıştır.
690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname metni ilişikteki dosyalar bölümünde yer almakta olup, üyelerimizin bilgilerine önemle duyurulur.
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (Karar Sayısı:690/KHK)
MADDE 6 – 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Göçmen Kaçakçılığı Suçunda Kullanılan Araca El Koyma
EK MADDE 1:
(1) Göçmen kaçakçılığı suçunun işlenmesinde kullanılan araçlara, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne göre el konulur.
(2) Birinci fıkraya göre el konulan aracın;
a) Soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun işlenmesinde tekrar kullanılması,
b) Türkiye’de sicile kayıtlı olmaması,
c) Toplam yolcu sayısına göre önemli sayıda göçmen taşınırken ele geçirilmesi,
ç) Suçun işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatının bulunması,
hallerinden birinin varlığı durumunda, el konulan araç sahibine iade edilmez. Bu durumda sahibinin, aracın değeri kadar teminatı elkoyma tarihinden itibaren otuz gün içinde Maliye Bakanlığına teslim etmesi halinde, araç sahibine iade edilir. Aksi takdirde, Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derhal tasfiye olunur. Tasfiyenin satış suretiyle gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilen gelirden aracın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır.
(3) İkinci fıkra hükmünün uygulanmasındaki değerden, kara araçlarında kasko değeri; deniz araçlarında tekne ve makine sigortasına esas teşkil eden değer; sigortasız araçlar ile hava ve demiryolu araçlarında ise piyasa değeri anlaşılır.”