Bilindiği üzere, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi uyarınca iadesi zorunlu olan bir önceki sefere ait geçiş belgesini/belgelerini taşıtın çıkışında iade edemeyen firmalara 10 uyarma verilir. Aynı ülkeye yönelik geçiş belgelerinin birinci uyarmanın veriliş tarihinden itibaren, bir yıl içinde üçüncü kez iade edilememesi halinde, ilgili firmanın yetki belgelerinde kayıtlı tüm araçlarına ihlale konu olan ülkeye/ülkelere ait geçiş belgesi 10 gün süreyle tahsis edilmemektedir.
Bu kapsamda, 4 Nisan 2013 tarihinden itibaren, geçiş belgesinin iade edilememesinden ötürü verilen 10 uyarmanın karşılığı ödeme beyanları firmaların temsil ve ilzama yetkili personelince e-Devlet Kapısı üzerinden “Ödeme Oluştur” seçeneği kullanılarak girilebilecek olup firmalara gönderilecek ihlal tespit tutanakları ise akabinde firmalarca e-Devlet Kapısı üzerinden ödeme beyanı tarihleri esas alınarak haftalık olarak düzenlenecektir.
Buna göre, iade sisteminde bulunan geçiş belgeleri ile ilgili işlemler firma yetkililerince e-Devlet Kapısı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresi ile, “Geçiş Belgesi İade İşlemleri”, “Geçiş Belgesi Yasak Tarihi Sorgulama Hizmeti”, ile “İadesi Zorunlu Geçiş belgesi Sorgulama Hizmetleri” kullanılarak 04.03.2013 tarihinden itibaren yapılabilecektir.
Bu çerçevede; iade edilemeyen geçiş belgeleri ile ilgili olarak 04.03.2013 tarihi itibari ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından herhangi bir işlem yapılmayacağından, söz konusu uygulama kapsamında e-devlet şifresi temin edilerek ilgili sorgulamaların yapılması önem arz etmektedir.
Sorgulamalara ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan “E-Devlet Üzerinden Geçiş Belgesi İade İşlemleri” dosyasına aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.