Demir ve Çelik Ürünlerine AB'de Gözetim Uygulaması - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /DEMİR VE ÇELİK ÜRÜNLERİNE AB'DE GÖZETİM UYGULAMASI
DEMİR VE ÇELİK ÜRÜNLERİNE AB'DE GÖZETİM UYGULAMASI
A+A-
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yeni düzenleme gereğince, dünya çelik sektörünün dinamikleri göz önünde bulundurularak AB üye ülkelerinde yerleşik çelik sanayisine katkıda bulunmak amacıyla yeni bir gözetim uygulaması yürürlüğe girecektir.  Gözetim uygulamasına ilişkin detaylı bilgiler ekli bilgi notu ve 29.04.2016 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde açıklanmaktadır. 

 
 
Bahsi geçen resmi gazete bildiriminde, uygulamanın AB çıkarlarına yönelik gelişmiş istatistiksel bilginin temini ve AB’ye üye olmayan ülkelerden yapılan ithalat eğiliminin hızlı bir analizinin yapılması amacıyla belirli çelik ürünleri ithalatının ön gözetime tabi tutulması suretiyle yapılacağı belirtilmektedir. Uygulama vasıtasıyla temin edilecek ticari verilerin, AB çelik pazarının dünya çelik piyasasındaki ani değişikliklere karşı savunmasız durumunu ortadan kaldırmak için kullanılacağı da ifade edilmektedir. İlgili uygulama ile toplanacak verilerin ticaret politikası önlemlerinin uygulanmasında da etkili olabileceği bilinmektedir.
 
Bu çerçevede, üyelerimizin, 2,5 tonunun üzerinde ekte belirtilmiş olan eşya listesinde yer alan demir veya çelik ürünlerinin taşıma faaliyetini yapması durumunda, çalışmakta oldukları ithalat ve/veya ihracatcı firmaların ekte yer alan kurumlara başvurarak, ilgili dokümana aşağıda talep edilen bilgileri doldurması gerektiği bilgisinin paylaşılması hususu ve gözetim belgesi tanzim edilmiş halde AB ülkelerine taşıma yapmaları önem arz etmektedir. Gözetim belgesinin sunulamaması halinde belgenin tedariki 10 günü bulabileceğinden bu süre boyunca araçlar yüklerini teslim edemeyecektir.
 
  • İlgili izleyici dokumanda ithalatçının; tam adı soyadı, başvurduğu yerin adresi (telefon,faks,email), vergi numarası (vergi mükellefi ise)
  • Başvuruyu yapan kişi tarafından atanan herhangi bir temsilcinin adı soyadı, adresi telefon faks, email bilgileri
  • Ürünün cinsi, ticari adı, TARIC kodu, menşei ve gideceği yer
  • Beyan edilen ürünün kilo bazında miktarı
  • Ürünün değeri (EURO bazında)
  • Devamında başvuruyu yapan kişi tarafından imzalanması ve kaşelenmesi
  • İthalatçı ithalat amacıyla düzenlediği ticareti kanıtı, satış veya alış kontratını veya proforma faturasını beyan etmek durumundadır. Talep edilmesi halinde ürünün direkt olarak üretildiği yerden alınmaması halinde ürünün sertifikasını beyan etmek durumundadır.
  • İzleyici evrakın geçerlilik süresi 4 ay olup, kullanılmayan veya kısmen kullanılan evrak yenilenebilir ve aynı süre zarfında geçerli olacaktır.
  • Yetkili makamlar izleyici evrakların kendilerine uygun görecekleri şekilde elektronik ortamda iletilmesini talep edebilirler ancak yine de talep edilmesi halinde yetkililer tarafından sunulması istenen tüm destekleyici ve kanıtlayıcı evraklar kişinin yanında olmalıdır.