10. Türkiye - İngiltere İş Forumunda Transit Kotaları ve Schengen Vizeleri Öne Çıktı - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /10. TÜRKİYE - İNGİLTERE İŞ FORUMUNDA TRANSİT KOTALARI VE SCHENGEN VİZELERİ ÖNE ÇIKTI
10. TÜRKİYE - İNGİLTERE İŞ FORUMUNDA TRANSİT KOTALARI VE SCHENGEN VİZELERİ ÖNE ÇIKTI
A+A-

Türk-İngliliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen İngiltere-Türkiye İş Forumu 4 Eylül tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

İki ülke iş camiasının gündemindeki konuların ele alındığı, karşılıklı yatırım, ticaret ve ortak proje fırsatlarının tartışıldığı foruma, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBCCI Başkanı Alderman Emma Edhem, İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut'un konuşmacı olarak katılım sağladı.

Forum kapsamında ayrıca, DEİK Türk İngiliz İş Konseyi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, İngiltere Büyükelçiliği ve İngiltere İhracat Finansmanı (UK Export Finance-UKEF) yetkilileri tarafından konuşmalar yapıldı.

Çeşitli panellerin de düzenlendiği forumda UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, Brexit Sonrası Perspektif Paneli’nde konuşmacı olarak yer alarak Türkiye'nin İngiltere’ye gerçekleştirdiği taşımalarda karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekti. Avrupa Birliği ülkeleri tarafından uygulanan transit geçiş belgesi kotaları ve son dönemde öne çıkan sürücülere ait Schengen vizelerinde yaşanan problemler gündeme getirildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan gerçekleştirdiği konuşmada İngiltere Ticaret Bakanı Elizabeth Truss'ın "Brexit sonrası İngiltere'de 10 tane serbest bölge ve liman kuracağız" açıklamasının Türkiye'nin burada çalıştığı projeyle örtüştüğünü söyledi. Ek olarak, Brexit sonrası gerek gümrük vergileri gerek gümrükleme işlemleri yapılırken bazı sıkıntılar olabileceğine işaret ederek, bununla ilgili bir çalışma grubu kurduklarını ifade etti.

Bakan Pekcan, anlaşmasız Brexit durumunda Türkiye'nin AB'den sonra en çok negatif etkilenen ülke olarak gözüktüğünü belirterek, "Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı çalışmalar Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin 2,4 milyar dolar Türkiye aleyhine etkileneceğini gösteriyor. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar, etki analizleri, uluslararası danışman firmalarla yaptığımız çalışmalarda bunun 3 milyar dolara kadar çıkabileceğini de görüyoruz. Burada en çok etkilenen sektörler de otomotiv, tekstil, hazır giyim, beyaz eşya ve elektronik oluyor. Otomotiv sektöründe 2 milyar dolar, tekstilde 1,3 milyar dolar, elektronik ve beyaz eşyada da 500 milyon dolar kadar ticaretimizin etkileneceğini görüyoruz maalesef." değerlendirmesinde bulundu.

Her iki ülkenin iş çevrelerinin bir araya gelmesine olanak sunan forum kapsamında, Brexit sonrası perspektif, ileri teknoloji, finans ve altyapı; enerji, üretim, inşaat konuları gündeme getirildi.