Transit Geçiş Ücretleri Sorunu Çözüldü Sıra İkili Geçiş Belgelerinde - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /DÜNYADAN HABERLER
  • /TRANSİT GEÇİŞ ÜCRETLERİ SORUNU ÇÖZÜLDÜ SIRA İKİLİ GEÇİŞ BELGELERİNDE
TRANSİT GEÇİŞ ÜCRETLERİ SORUNU ÇÖZÜLDÜ SIRA İKİLİ GEÇİŞ BELGELERİNDE
A+A-
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak Macaristan’a yapılan taşımalar hakkında Dünya gazetesine röportaj verdi.
Dünya/26.12.2018 

İş insanlarının karşılıklı ticaretin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, geçmiş toplantılarda çok konuşulan TIR transit geçiş ücretleri sorununun çözüldüğünü bildirdi. Ancak mevcut ticari ilişkilerde ikili geçiş belgeleri konusunda sorun yaşandığının altını çizen Olpak, "Bir sorunumuz var. O da ikili geçiş belgeleri, yani Macar TIR'larının Türkiye'ye veya Türk TIR'larının Macaristan'a mal getirmeleri durumunda bu belgeler önceki yıla göre yüzde 60 düşürüldü. Karşılıklı olarak araçların ülkelere götürülememesi halinde, ticaret hacminin artırılmasından söz edilemez. Bu konuda hızlı ve adil bir çözüm bekliyoruz" dedi.
 
Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi ve Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) birlikte çalışarak ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması kararının beş yıl önce alındığını belirten Olpak, "Son beş yılda ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmi yüzde 38.2 artışla 1.9 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 2.6 milyar dolara çıktı. Bu oran bile ülkelerimiz arasında aktif bir iş birliğinin ne kadar yararlı olduğunun göstergesi. Şimdi hedef Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 6 milyar euro olmalı" diye konuştu.
 
Bu hedefe ulaşmak için bir yol haritasının gerektiğini bildiren Nail Olpak, bu konuda en etkin yöntemin Türkiye-Macaristan iş birliğiyle üçüncü ülkelerde yatırım fırsatlarını değerlendirmek olduğunu söyledi. Geçen yıllarda Türk Eximbank ve Macar Eximbank arasındaki karşılıklı iş birliğinin ve Türk şirketlerinin Macar şirketleriyle birlikte üçüncü ülkelerde yatırım fırsatlarını ele almasının hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Olpak, şöyle devam etti: "Bu kapsamda DEİK olarak Ekim 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Türkiye-Macaristan İş Forumu'nu düzenledik. Forumda Macar iş insanlarını akabinde İstanbul'da hayata geçirdiğimiz ve Afrika Birliği ülkelerinden binlerce iş inşam, bir devlet başkanı ve 30'ayakm bakan ve bakan yardımcısını ağırladığımız Türkiye-Afrika İkinci Ekonomi ve İş Forumu hakkında bilgilendirdik."
Türkiye'nin Doğu'ya açılım yapan Macaristan için Afrika'ya ulaşabilmek adına etkili bir iş ortağı olabileceğini belirten Nail Olpak, Türkiye iş dünyası temsilcileri olarak Afrika'da Türk-Macar ortak yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerinin altım çizdi.
 
"Türkiye, Macaristan'ın ilk beş ticaret partneri arasına girebilir"
Nail Olpak, ayrıca Macaristan'da, bilgi ve iletişim teknolojileri, otomotiv, makine, elektronik ve metal sanayii, kimya endüstrisi, çevre teknolojileri, akıllı şehircilik, medikal ürünler ve sağlık hizmetleri, tarım ve gıda gibi sektörlerin Türkiye için yüksek iş birliği potansiyeli barındıran sektörler olduğunu vurguladı. "Macaristan'ın temel ticaret ortakları arasında Almanya, Avusturya ve Polonya'nın başı çektiği AB ülkelerinin yanı sıra Çin de yer alıyor" diyen Olpak, Türkiye'nin de stratejik konumuyla bu listeye girebileceğine dikkat çekti.