ULAŞTIRMA FİLOMUZUN NATO DESTEK AJANSINDAN YARARLANMASI

Bilindiği üzere ülkemiz Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO)'ne 18 Şubat 1952 tarihinde tam olarak üye olmuş ve bugün 28 üyeli örgütün içerisinde aktif olarak faaliyetlerine devam etmekte ve önemli bir müttefik olarak değerlendirilmektedir. NATO çalışmaları örgüt dışında kalan ülkelerden gelebilecek saldırılara karşı ortak savunma amacı ile kurulmuş olsa da bugün NATO faaliyetleri bu kapsamın ilerisine giderek terörizmle mücadele, afet ve tabi olaylara müdahale, uzay çalışmaları, siber savunma vb. değişik alanlarda müttefik ülkelerin savunma kapasitelerinin artırılmasını amaçlamaktadır.
NATO günün şartlarına uygun olarak savunma alanında sadece askeri çözüm önerileri ile yetinmemekte, sivil savunma husususun da önemine dikkat çekmekte olup teşkilatlanmasında sivil olağanüstü hal yapılanmasına giderek daha geniş şekilde yer vermektedir. Bu kapsamda, NATP faaliyetlerinin yerine getirilmesinde sivil kaynaklar son dönemde önemli şekilde yer tutmaya başlamış olup bu kaynakların kullanımına yönelik 1958 yılında NATO İkmal ve Bakım Ajansı (NAMSA) kurulmuştur.
2012 yılında yapılan NATO reformu neticesinde adı NATO Destek Ajansı (NSPA) şeklinde değiştirilen kuruluş Lüksemburg'da faaliyet göstermekte ve müşterilerine ikmal, bakım, tedarik, nakliye, mühendislik, harekeat alanlarında üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinin barış ve harekatta ihtyiaç duyabileceği ofis malzemelerinden, araç ve silah malzemelerine kadar her türlü mal ve harekat alanında yemek ve barınma hizmetlerinden havaalanı kurulum ve bakımına kadar her türlü hizmet tedarik etmektedir.
Müşterileri tarafından finanse edilen NSPA fonlarına ülkemizden de katkı sağlanmakta ve ülkemizin askeri ihtiyaçları için NSPA'dan her yol yaklaşık 30-50 Milyon Avro arası alım yapılmaktadır. Söz konusu kuruluşun yıllık cirosunun ise yaklaşık 1,5 Milyar Avro civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ek'te yer alan bilgi notunda da belirtildiği üzere NSPA arşivinde 10.000'in üzerinde firmanın kayıtlı olduğu bunun sadece 650 adedinin Türk firmalarından oluştuğu belirtilmektedir.
Stratejik kara, hava ve deniz ulaştırması, akaryakıt nakli, depolanması ve işletilmesi, inşa, bakım, ikmal v.b. yan kollarda faaliyet gösteren NSPA faaliyetlerinden ülkemiz ulaştırma sektörünün daha fazla pay alabilmesi mümkündür. Üyelerimizin NSPA veri tabanına kayıt olmak için aşağıda yer alan Dosya'daki adımları takip etmelerini rica ederiz.
Berkalp Kaya - berkalp.kaya@und.org.tr | 0212 359 26 00 / 207