Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Sık Sorulan Sorular - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
A+A-
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ ve Bakanlık Bilgilendirme Notu ile ilgili sık sorulan sorulara ilişkin cevaplar aşağıda yer almaktadır.
 
Üyelerimizin bilgilerine önemle duyurulur.




No SORU CEVAP
1 Uluslararası nakliye faaliyeti kapsamında döviz olarak kestiğimiz faturalar döviz olarak tahsil ettiğimizde elimizdeki döviz cinsinden parayı ihracatçılar gibi DSB/DAB ile satmamız gerekiyor mu? Hayır Gerekmiyor
2
Türkiye'de yerleşik müşterilerimize ihracat/ithalat navlun faturalarını Döviz olarak kesebiliyor muyuz, kapsama giriyor mu?
6 Ekim 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parasını Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Değişiklik Tebliği ile dövizli ya da dövize endeksli fatura sözleşme ve yükümlülükler genel olarak yasaklanmıştır. Tebliğde istisnai haller sıralanmış olup, sektörümüz ile ilgili;
 
(4) Türkiye’de yerleşik kişiler; kendi aralarında akdedecekleri, aşağıda belirtilenler dışında kalan danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dâhil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
b) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,
 
istisna kapsamına alınmıştır.
 
12 Ekim 2018 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan basın duyurusunun 12. Maddesi ile döviz kazandırıcı faaliyetler şu şekilde tanımlanmıştır;
12. İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında sayılan hizmet sözleşmelerine neler girmektedir? İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler; İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2017/4)’in 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan hizmet ve faaliyetler kapsamında imzalanan hizmet sözleşmelerini kapsamaktadır.
 
https://hazine.gov.tr/File/Index?id=cd32ef43-d5ee-45d3-a6fe-d3127a5a4632
 
Söz konusu atıfta bulunulan İhracat 2017/4 nolu tebliğ 6. Maddesinde;
f) Uluslararası yük ve yolcu taşımacılığından döviz olarak kazanılan bedellerinin yurda getirilmesi kaydıyla kara, deniz veya hava ulaştırma hizmet ve faaliyetleri,
 
döviz kazandırıcı faaliyet olarak belirlenmiştir.
 
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/05/20170518-4.htm
 
İthalat ihracat ayırımı olmaksızın Uluslararası yük taşımacılığı ibaresi tebliğde açıkça yer almaktadır. Bu nedenle ithalat ve ihracat taşımalarına ilişkin fatura ve sözleşme bedellerinin döviz cinsinden veya döviz endeksli olarak yapılabileceği kanaatindeyiz. Konuyla ilgili Bakanlığa gönderdiğimiz teyit isteme yazımıza ilişkin cevap yazısı beklenmektedir. 
3 Gümrüklü antrepolarda dövizli fatura düzenlenebilecek midir veya anlaşmamız dövizli olup o günkü kurdan TL fatura kesebilir miyiz? Aşağıda sayılanlar haricinde, yurt içinde yerleşik kişilere verilecek antrepo hizmetlerine konu sözleşmelerdeki sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklı diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yahut dövize endeksli olarak düzenlenemez.
 

  1. İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan antrepo hizmetlerine konu sözleşmeler (Örneğin yurt dışına ihraç edilecek yahut transit ticarete konu bir mal için gümrüklü antrepoda verilen hizmetlere konu sözleşmenin döviz cinsinden belirlenebileceği görüşündeyiz).
 
  1. Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan; şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, doğrudan veya dolaylı olarak %50 ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketler ile serbest bölgelerde yer alan şirketlerin taraf olduğu antrepo hizmetlerine konu sözleşmeler
 
Dair sözleşme bedeli ve diğer yükümlülükler döviz cinsinden belirlenebilir. 
 
(*) Şayet antrepo hizmeti verilen malların ihraç malı yahut transit ticarete konu mal olduğu kesin olarak bilinemiyor ve belgelendirilemiyorsa, sözleşmelerin ve dolayısıyla işlemlerin TL cinsinden yapılmasını önermekteyiz.
 
Tebliğ’de Türkiye’ye ithal edilen mallar için verilen antrepo hizmetlerinin döviz cinsinden düzenlenebileceğine dair bir açıklama yoktur. Dolayısıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının konuyla ilgili açıklamalar görüşleri düzenlemeleri takip edilmelidir.
4 13.9.2018’den önce alınan taşıtlara ilişkin taksitlerin durumu? Görüşümüz, 13.9.2018 tarihinden önce satış ve teslimi yapılan, ilgili satış faturası düzenlenen taşıtlara ilişkin olarak henüz ödenmemiş döviz cinsinden taksitlerin (senet alındıysa, vadesi henüz gelmemiş senetlerin), aynı şekilde (döviz cinsinden) ödenmeye devam edilmesi gerektiği yönündedir.
Konuyla ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığının konuyla ilgili açıklamalar görüşleri düzenlemeleri takip edilmelidir.  
5 İhracat taşımacılık faaliyetleri dövizli olabilecek mi Evet.