Kuruluş Maddeleri
Madde 1 : Kuruluş
Türkiye`de karayolu ile uluslararası eşya ve emtia nakliyesi yapma işi ile iştigal edenler, Dernekler Kanunu`nun hükümlerine uygun olarak bir dernek kurmuşlardır.
Madde 2 : Derneğin Adı ve Logosu
Derneğin adı “Uluslararası Nakliyeciler Derneği”dir. Derneğin kısaltılmış adı UND’dir. Derneğin logosu, Türk Patent Enstitüsü’nün 2001/08670 no.lu Marka Tescil Belgesi ile tescil edilen aşağıdaki logodur.
Madde 3 : Derneğin Merkezi
Derneğin merkezi İstanbul`dur. Derneğin şubesi yoktur.
Madde 4 : Derneğin Amacı Ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları Ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı
Dernek, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun öngördüğü mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik ve mali yeterlilik hükümlerine uygun olarak, uluslararası karayolu taşımacılığını Türkiye’de ve uluslararası alanda geliştirme amacıyla kurulmuştur.
Derneğin amacı doğrultusundaki her türlü faaliyet UND’nin faaliyet alanı kapsamındadır.
Dernekçe belirlenen amaç doğrultusunda sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri;
Madde 5 : Derneğin Kurucuları
Derneğin kurucu üyelerinin Adı, Soyadı, Meslek ve Sanatları, ikametgahları ve uyrukları (Ekli Listede) belirtilmiştir.
Üyelik Maddeleri
Madde 6 : Üyelik
Derneğe gerçek veya tüzel kişiler üye olabilir. Dernek üyeleri, asli, fahri ve onursal üye olarak belirlenir. Tüzel kişilerin üye olmaları halinde, tüzel kişiyi dernekte temsil edecek gerçek kişinin belirlenmesi ve icabında değiştirilmesi yetkisi üye olan tüzel kişinin temsil ve ilzamına ilişkin kendi tüzüğünde yahut esas mukavelesinde yer alan esaslara ve bilhassa 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 6. maddesindeki prensibe göre saptanır. Atama ve değiştirme, Derneğe noter marifetiyle veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bir gerçek kişi hem kendi adına üye olarak ve hem de aynı zamanda bir veya birden fazla tüzel kişiyi temsilen dernekte yer alamaz.
Derneğin asli üyeleri, Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen C2 yetki belgesine sahip uluslararası karayolu taşımacılığı yapan ve L2 yetki belgesine sahip uluslararası lojistik işletmeciliği yapan, R2 yetki belgesine sahip uluslararası taşıma işleri organizatörlüğü yapan, M3 yetki belgesine sahip uluslararası kargo işletmeciliği yapan ve C3 yetki belgesine sahip ev ve büro eşyası taşımacılığı yapan kişilerdir. Asli üyelerin oy hakkı vardır.
Derneğin fahri üyeleri, 24 üncü maddede belirtilenler ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen G2 yetki belgesine sahip uluslararası kargo taşımacılığı acenteliği yapan, H2 yetki belgesine sahip uluslararası eşya taşımacılığı konusunda komisyonculuk yapan ve C1 yetki belgesine sahip kendi işiyle ilgili eşya taşımacılığı yapan kişilerdir. Fahri üyelerin oy hakkı yoktur.
Derneğin onursal üyeleri, alanlarında dünya veya Türkiye düzeyinde saygınlığa sahip, uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörünün gelişimine fikri katkı sağlamış veya üst düzey devlet görevleri üstlenmiş kişilerdir. Onursal üyelerin oy hakkı yoktur.
Derneğe asli, fahri ve onursal üye olmak isteyenlerin, 2 asli üye tarafından yazılı olarak tavsiye edilmesi şarttır.
Madde 7 : Asli Üyelik İçin Diğer Şartlar
Asli üye olabilmek için;
Madde 8 : Asli Üyeliğe Kabul İşlemleri
Asli üye olabilmek niteliklerine sahip olup, Derneğe asli üye olmak isteyenler, Dernekçe hazırlanmış talepnameyi doldurup imzalayarak, iki adet vesikalık resimleri ile birlikte Yönetim Kuruluna verirler. Tüzel kişilerin üye olmaları halinde üye adayı tüzel kişilerin temsil ve ilzamına dair esaslar dikkate alınır. İstek sahibinin en az iki üye tarafından takdim edilmesi gerekir. Ancak bu suretle ve ayrıca kanun ve tüzükte yer alan prosedürün ikmali ve Yönetim Kurulunun tavsiyesi ile Dernek üyeliğine kabul edilen kişilerin, üyeliğe kabul yazısını aldıkları tarihten itibaren on beş gün içinde giriş aidatı ile ilk yıla ait aidatı ödememeleri durumunda bu işlemi izleyen ilk yönetim kurulunda üyelikleri yönetim kurulu kararı ile düşürülür.
Madde 9 : Üyelik Hakları
Asli üyeler Genel Kurulu kurarlar. Derneğin diğer organlarını seçerler ve bu organların üyeliklerine seçilirler. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.
Madde 10 : Üyelerin Yükümlülükleri
Üyeler;
Madde 11 : Üyeliğin Sona Ermesi
Derneğin İşleyişi
Madde 12 : Derneğin Organları
Derneğin organları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı ve Yüksek İstişare Konseyi’nden oluşur.
Madde 13 : Genel Kurul
Derneğin en yüksek karar organı olup, dernek asli üyelerinden oluşur.
Madde 14 : Genel Kurul Toplantıları
Genel Kurul, her üç yılda bir olmak üzere mart ayı içerisinde olağan, Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde, yahut Dernek üyelerinden beşte birinin isteği üzerine olağanüstü toplanır. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağırılır. Denetleme Kurulunun veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmak zorundadır.
Madde 15 : Çağrı Usulü
Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden toplantı günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya derneğin internet sitesinde ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağırıda çoğunluk sağlanamaması sebebi ile toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. Genel Kurul toplantısı ile ilgili olarak kanunen getirilen düzenlemeler gereği bildirim yapılması gereken merciler var ise süresinde bu mercilere başvurular yapılır. Toplantı başka bir sebep ile geri bırakılırsa; bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı çağrısının yapıldığı yoldan ikinci bir çağrı yapılarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının, geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Madde 16 : Toplantı Yeri
Genel Kurul toplantıları Dernek Merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.
Madde 17 : Toplantı Yeter Sayısı
Genel Kurul, Dernek Tüzüğüne göre, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlanın katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tamsayısı toplamının iki katından az olamaz.
Madde 18 : Toplantının Yapılış Usulü
Dernek Genel Kurul toplantıları, Genel Kurul çağrısında belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. 17. Maddede belirtilen tamsayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.
Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere, bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile katip seçilir. Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir.
Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.
Madde 19 : Toplantıda Görüşülecek Konular
Genel Kurul Toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Madde 20 : Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp, karara bağlanır;
Madde 21 : Yönetim Kurulu Teşkili ve Görevleri
Yönetim Kurulu 27 asil ve 27 yedek üyeden oluşmak üzere Genel Kurul tarafından gizli oyla üç yıl için seçilir. Yönetim Kurulu seçilmesini müteakip ilk toplantıda kendi arasından bir başkan, yeterince başkan yardımcıları, bir genel sekreter ve bir muhasip üye seçer. Yazılı olarak bildirilecek geçerli bir mazereti olmaksızın üst üste üç kez ve bir yıl içinde altı kez Yönetim Kurulu Toplantısına katılmayan üyenin “Yönetim Kurulu Asil Üyesi” sıfatı düşer. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerden en çok oy almış olan sırasıyla Yönetim Kurulu asil üyeliğine çağrılır.
Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir;
Madde 22 : Denetleme Kurulu Teşkil ve Görevleri
Denetleme Kurulu, Derneğin asli üyeleri arasından Genel Kurulca ve gizli oyla üç yıl için seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu ilk toplantısında aralarından bir başkan seçer ve gerekli gördüğü surette aralarında işbölümü yapar. Salt çoğunlukla karar verir. Asli üyelerden ayrılma vukuunda, yedek üyelerden en fazla oy almış olanlar sırasıyla Denetleme kurulu asil üyeliğine gelirler. Derneğin iç Denetimi Denetleme Kurulu tarafından da yapılabilir. Denetleme Kurulu altı ayı geçmeyen aralıklarla denetleme görevini yapar ve raporunu Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
Madde 23 : Yüksek Haysiyet Divanı
Yüksek Haysiyet Divanı, taşımacılık sektöründe etik kuralların oluşumuna ve gelişimine katkı sağlamak, ahlaki olmayan yollardan yapılan rekabeti önleyici öneriler geliştirmek, gerektiğinde mesleki etik kurallara uygun davranmayanlara disiplin cezası vermek amacıyla oluşturulur.
Görev ve Yetkileri: Yüksek Haysiyet Divanı Yönetim Kurulunca kendisine iletilen üyelikten ihraç istemliler dâhil tüm konuları inceler ve Yönetim Kuruluna tavsiyede bulunmak üzere karara bağlar.
İşleyiş: Yüksek Haysiyet Divanı ilgilileri dinler, savunmalarını almadan karar vermez. Kendisine yazılı olarak bildirilen sürede sözlü yahut yazılı savunma yapmayan üye, savunmadan kaçınmış sayılır. Yüksek Haysiyet Divanı bu durumda savunma olmaksızın karar verir.
Hukuk ve nizama aykırı olarak mesleki faaliyetinden dolayı suç işlediği, yargı mercilerince sabit olmuş üyelerin savunması her halükârda alınmaz.
Yüksek Haysiyet Divanı, Genel Kurulca gizli oyla ve üç yıl için seçilen beş asil ve beş yedek üyeden oluşur.
Madde 24 : Yüksek İştişare Konseyi Teşkili ve Görevleri
Yüksek İstişare Konseyi, Derneğin amaçları doğrultusunda, uluslararası taşımacılığa yönelik uzun vadeli stratejileri yönlendirecek tavsiyelerde bulunmak; sektörün gelişmesine katkı sağlayacak politikaları olgunlaştırarak Yönetim Kuruluna sunmak amacıyla oluşturulur.
Yüksek İstişare Konseyi, 19 üyeden oluşur. Bu üyelerden beşi Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, taşımacılık, uluslararası ticaret, iktisat, işletme, hukuk, uluslararası siyaset ve kamu yönetimi alanlarında ülke içinde veya dışında tanınmış, deneyim sahibi kişiler arasından seçilerek atanır. Bu üyeler, atamayı kabul etmiş olmaları kaydı ile; Derneğin fahri üyelik sıfatını da kazanırlar. Diğer 14 üye ise Derneğin Genel Kurulu tarafından seçilir. Üyelerin görev süresi üç yıldır. Daha önce bu konseyde görev yapan üyeler, bu göreve tekrar seçilebilirler.
Derneğin eski yönetim kurulu başkanları da derneğe üyeliklerinin devam etmesi kaydı ile Yüksek İstişare Konseyinin doğal üyesi kabul edilir. Yüksek İstişare Konseyinin doğal üyeleri, yukarıda belirtilen seçim usullerine ve kontenjana tabi tutulmaksızın görev yaparlar.
Yüksek İstişare Konseyinin çalışma esasları, Konsey Başkanı ve Konsey Genel Sekreteri, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve gerektiğinde değiştirilir. Yönetim Kurulu gerek duyulan hallerde “Bölge İstişare Kurulları” oluşturabilir ve üyelerini atayabilir.
Madde 25 : Derneğin Gelirleri
Giriş ve üyelik aidatları Yönetim Kurulunca saptanır ve Yönetim Kurulunca belirlenecek süreler içinde üyeler tarafından ödenir. Yönetim Kurulu, yıllık aidat ve/veya giriş aidatı tutarlarını üyelerin Dernek tüzüğünün 6ncı maddesinde yer alan yetki belgesi türü ve belgede kayıtlı araç sayılarına göre değişkenlik gösterecek şekilde de belirlemeye yetkilidir.
Madde 26 : Dernek Tüzüğünün Değiştirilmesi
Tüzük değişikliği, Genel Kurulca ve toplanmış üyelerin üçte iki çoğunluğunun olumlu oyları ile değiştirilebilir. İlk toplantıda, bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, üyeler ikinci toplantıya çağırılır. Bu iki toplantı arasındaki süre bir haftadan az olamaz. İkinci toplantıda çoğunluk aranmamakla birlikte, toplantıya katılan üyelerin sayısı yönetim ve denetim kurulu üye tam sayısının 2 katındanaz olmamak kaydıylatüzük değişikliği konusu görüşülebilir. Tüzük değişikliğine ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Madde 27 : Defter ve Kayıtlar
Dernek; ilgili kanun ve yönetmelikler gereği tutması gereken defterleri tutar. Bu defterlerin noterden tasdikli olması zorunludur.
Madde 28 : Dernek Tüzel Kişiliğinin Sona Ermesi
Genel Kurul kararı ile fesih : Dernek Genel Kurulu, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Bu kararın verilebilmesi için, Genel Kurula katılma hakkına sahip üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda, bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, üyeler ikinci toplantıya çağırılır. Bu iki toplantı arasındaki süre on beş günden az olamaz. İkinci toplantıda çoğunluk aranmamakla birlikte, toplantıya katılan üyelerin sayısı yönetim ve denetim kurulu üye tam sayısının 2 katından az olmamak kaydıylafesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi, Yönetim kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
Madde 29 : Dernek Mallarının Tasfiyesi
Derneğin Genel Kurul kararı ile feshi halinde mal, para ve sair haklarının tasfiyesi, Genel kurul kararında belirtilecek esaslara göre yapılır. Dernekler Kanununun konuya ilişkin hükümleri saklıdır.
Madde 30 : Organlara Şeçilenlerin İdareye Bildirilmesi
Genel Kurulca yapılan seçimi müteakip Yönetim Kurulu Başkanı tarafından; Dernek organlarına seçilen üyelerin bilgileri yasa ve yönetmeliklerle konmuş kurallara uygun olarak süresi içinde ilgili mercilere bildirilir.
Madde 31
Bu tüzükte açık hüküm bulunmayan haller için, Dernekler kanunu ile Türk Medeni Kanununun konuya ilişkin hükümleri uygulanır
Madde 32 : İcra Kurulu
İcra Kurulu, Yönetim Kurulunun direktifleri doğrultusunda ve İcra Kurulu Başkanının yönetiminde UND organlarının kararlarını uygulamak, 4 üncü maddede yer alan derneğin amaçları doğrultusunda faaliyet göstermek, lokal ve tesisler, iktisadi işletmeler, sandıklar ve vakıflar ile buna benzer UND’ye ilişkin işlev ve işlemlerini yerine getirmek, UND’nin diğer hizmetlerini yerine getirmek ve çalışmalarını yürütmek ile görevlidir. İcra kurulu; icra kurulu başkanı, icra kurulu başkan yardımcıları ve icra kurulu üyelerinden oluşur.
Faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla Dernek, uzman, uzman yardımcısı, asistan ve temsilci sıfatıyla personel de istihdam edebilir.
Madde 33 : Çalışma Grubu Kurulması
Yönetim Kurulu tarafından, Derneğin amaçları doğrultusunda bölge, ülke veya konu itibariyle uzmanlaşmış üyelerden oluşan ve sekreterya hizmetleri icra kurulu tarafından verilecek çalışma grupları kurulabilir. Çalışma gruplarının yetkileri, sorumlulukları, çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Madde 34 : Derneğin İç Denetimi
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Madde 35 : Borçlanma Usülleri
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma nakdi veya gayrı nakdî banka kredisi kullanmak ya da kredili mal ve hizmet alımı yapmak şeklinde gerçekleştirilebilir. Dernek, Yönetim Kurulu kararı ile iştirakleri adına kullanılacak nakdi veya gayrı nakdi kredilere kefil olabilir.
GEÇİCİ MADDE - 1
37. Olağan Genel Kurul toplantısında Dernek Tüzüğünün 14ncü Maddesinde yapılan Genel Kurul toplantı tarihine ilişkin değişiklik 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Ek Liste Derneğin Kurucu Üyeleri